Γονεϊκότητα: Χτίζοντας τη σχέση μας με τα παιδιά μας

Οι άνθρωποι συχνά όταν γίνονται γονείς μοιάζει να κάνουν παύση στη δική τους ανάπτυξη και να προσανατολίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ανατροφή των παιδιών τους. Όμως τα παιδιά μας έρχονται σε εμάς για να καθρεφτίσουν ότι κι εμείς ακόμα χρειάζεται να αναπτυχθούμε και να μεγαλώσουμε.
Είναι η πιο ξεκάθαρη αντανάκλαση των ανωριμοτήτων και των ασυνεπειών μας.
Απαιτούν να έχουμε μεγάλη αυτοεκτίμηση και μεγάλη αυτοφροντίδα. Να μπορούμε να αυτοπειθαρχούμε και να έχουμε αυτογνωσία.
Μέσα από τη φροντίδα τους αρχίζουμε να βλέπουμε πως πρέπει να μεγαλώσουμε όχι μόνο αυτά, αλλά και τον εαυτό μας…
Τα παιδιά μας θα μας φέρουν συχνά στα όρια μας. Είναι όμως μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, τις συγκρούσεις, τα γέλια και τις αγκαλιές μας που θα φτάσουμε
όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στα βάθη της δικής μας αλήθειας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνδεθούμε μαζί τους. Κάποιοι από εμάς μπερδεύουν τις εργασίες που απαιτεί η ανατροφή των παιδιών – το μαγείρεμα, τις δουλειές για το σπίτι, τις μεταφορές από και προς τις δραστηριότητες – με την ουσιαστική παρουσία για τα παιδιά μας. Αν και μπορεί να είμαστε παρόντες για τις υλικές, φυσικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε παρόντες για τις συναισθηματικές και πνευματικές τους ανάγκες. Για να γίνει αυτό πρέπει να συνδεθούμε μαζί τους και αυτό θα το πετύχουμε μονάχα όταν συνδεθούμε πρώτα με τον εαυτό μας.
Τότε, θα είναι που η αλλαγή θα επέρθει στο σπίτι και στις σχέσεις. Οι δυσκολίες του γονεϊκού ρόλου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με τον εαυτό μας. Ως τότε να θυμάστε πως η αγάπη και η αποδοχή για τα παιδιά σας πρέπει να είναι αυτονόητη και ολοφάνερη κάθε μέρα, όχι μόνο τις καλές μέρες αλλά όλες τις μέρες.

Η συμβουλευτική και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.