ΔΕΠΥ και ΓΑΜΟΣ

Εάν είστε παντρεμένοι ή σε σχέση με κάποιον που πάσχει από ΔΕΠΥ, η σχέση σας μπορεί να έχει πολλές προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι σχέσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποτύχουν όταν ένας από τους συντρόφους έχει ΔΕΠΥ.
Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι οι άνθρωποι με αυτήν την πάθηση συχνά μπορεί να είναι: Απρόσεχτοι, Παρορμητικοί, Ανήσυχοι, Ξεχασιάρηδες
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να δυσκολέψουν ένα άτομο με ΔΕΠΥ να είναι σε μια επιτυχημένη σχέση. Δεν είναι μόνο ότι το βάρος πέφτει στον σύντροφό τους: Η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες με την πάθηση αναφέρουν ότι είναι πιο δυσαρεστημένοι με τον γάμο τους από ότι ακόμη και οι σύντροφοί τους.
Δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως ζευγάρι για να βοηθήσετε το γάμο ή τη σχέση σας.
Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις και τρόπους για να υποστηρίξετε τη σχέση σας ώστε να μπορεί να ευδοκιμήσει:
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για ζευγάρια με ΔΕΠΥ
Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια σχέση όταν ένας σύντροφος έχει ΔΕΠΥ:
Ο σύντροφος χωρίς ΔΕΠΥ αισθάνεται σαν φροντιστής. Πιθανότατα έχετε ακούσει την έκφραση ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν πρόκειται για μακροχρόνιες σχέσεις και ΔΕΠΥ. Μερικές φορές ένα άτομο με αυτή την πάθηση αναζητά ενστικτωδώς έναν σύντροφο που είναι εξαιρετικά οργανωμένος και προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το σπίτι και τα παιδιά, αλλά και για τον σύντροφό τους. Ο σύντροφος χωρίς ΔΕΠΥ μπορεί να χρειαστεί να σηκωθεί νωρίτερα για να βοηθήσει τον σύντροφό του να ετοιμαστεί για τη δουλειά, για παράδειγμα. Αυτό είναι γνωστό ως «υπερβοήθεια». Μακροπρόθεσμα δεν βοηθάει κανέναν. Οι σύντροφοι χωρίς ΔΕΠΥ κουράζονται υπερβολικά και οι σύντροφοι με ΔΕΠΥ αρχίζει να πιστεύει ότι πραγματικά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Δημιουργείται έτσι μία σχέση «γονέα/παιδιού». Όταν ο ένας σύντροφος έχει ΔΕΠΥ, ο άλλος μπορεί να αρχίσει να του μιλάει σαν να ήταν ο γονιός του. Για παράδειγμα, το άτομο χωρίς ΔΕΠΥ μπορεί να φωνάξει στον σύντροφο με ΔΕΠΥ, αν ξεχάσει να κάνει κάτι που υποσχέθηκε και να τον κατηγορήσει ότι δεν νοιάζεται. Η αλήθεια είναι ότι ο σύντροφος με ΔΕΠΥ νοιάζεται, αλλά η διαταραχή τον δυσκολεύει. Εάν λοιπόν νιώσει ότι του επιτίθενται και ότι τον παρεξηγούν, μπορεί να ανταποκριθεί με παιδικό τρόπο. Αυτό βέβαια θα κλιμακώσει το μοτίβο «γονέας και παιδί».
Λείπει η οικειότητα. Εάν ένας σύντροφος έχει ΔΕΠΥ, τα προβλήματα μπορεί να διαχυθούν στην κρεβατοκάμαρα και η σεξουαλική ζωή μπορεί να επηρεαστεί. Κατ’ επέκταση συνεχίζεται η σχέση γονέα/παιδί. Αλλά τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. Παρακάτω μερικοί λόγοι για αυτό:
Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να είναι οικεία με κάποιον λόγω συμπτωμάτων όπως η παρορμητικότητα και η εύκολη απόσπαση της προσοχής τους.
Το σεξ μπορεί να είναι λιγότερο ευχάριστο και για τους δύο συντρόφους. Για τον σύντροφο με ΔΕΠΥ, δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί πλήρως ούτε στις σωματικές ούτε στις συναισθηματικές πτυχές του σεξ. Το άτομο χωρίς ΔΕΠΥ μπορεί να αισθάνεται πληγωμένο εάν ο σύντροφός του είναι απρόσεκτος κατά τη διάρκεια του έρωτα.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν υψηλότερη σεξουαλική ορμή από τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση μεταξύ τους. Ορισμένα φάρμακα για την πάθηση μπορούν επίσης να μειώσουν την σεξουαλική ορμή.
Ο σύντροφος με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι παρορμητικός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η απάτη του συντρόφου τους με σεξ χωρίς προστασία.
Πώς να παραμείνετε συνδεδεμένοι
Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια με ΔΕΠΥ:
Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σύντροφο χωρίς ΔΕΠΥ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας:
• Κοιμηθείτε αρκετά, τρώτε καλά, ασκηθείτε, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, έστω και για 10 έως 15 λεπτά κάθε μέρα. Διαλογιστείτε!
• Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Είναι πολύ ανακουφιστικό να καταγράφετε τις σκέψεις σας. Με αυτό τον τρόπο εκφράζετε τα συναισθήματα σας και είναι πιο εύκολο να ξεπεράσετε κάτι που σας θυμώνει.
• Θέστε όρια. Τα όρια είναι πολύ σημαντικά όταν έχετε ΔΕΠΥ. Δεδομένου ότι το άτομο που έχει αυτή την πάθηση μπορεί να αποσπαστεί πολύ εύκολα, μπορεί να φαίνεται ότι δεν σέβεται τον σύντροφό του. Ή μπορεί να πει ή να κάνει κάτι παρορμητικό που πληγώνει τα συναισθήματα του συντρόφου του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα ο σύντροφος που δεν πάσχει από τη διαταραχή να δημιουργήσει μια λίστα με «επιτρεπόμενες / μη επιτρεπόμενες αντιδράσεις»
• Εργαστείτε μαζί ως ομάδα. Αξιοποιήστε τα δυνατά σημεία του καθενός σας για να είναι πιο λειτουργική η σχέση σας και το σπίτι σας. Παραδείγματος χάρη, εάν ο ένας μαγειρεύει θαυμάσια, τότε ας ετοιμάζει αυτός το καθημερινό φαγητό και ο άλλος ας αναλάβει τα ψώνια. Κρατήστε μια τρέχουσα λίστα με δουλειές και ευθύνες για να βεβαιωθείτε ότι επωμίζεστε και οι δύο το ίδιο βάρος. Εάν έχετε παιδιά, βάλτε και αυτά στο παιχνίδι.
• Πάρτε φάρμακα για τη ΔΕΠΥ. Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος με ΔΕΠΥ να παίρνει τα φάρμακά του όπως του έχουν συνταγογραφηθεί για να κρατήσει υπό έλεγχο τα συμπτώματα. Εάν διαπιστώσουν ότι επηρεάζει τη σεξουαλική τους ορμή, μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό τους για άλλη επιλογή φαρμάκου.

• Κάντε τα πράγματα ορατά. Εάν είστε σύντροφος ενός ατόμου με ΔΕΠΥ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή και για τους δύο. Τοποθετήστε αυτοκόλλητες σημειώσεις στους καθρέφτες με μια λίστα εργασιών. Συρτάρια και ντουλάπια ετικετών. Δημιουργήστε ένα κοινόχρηστο διαδικτυακό ημερολόγιο, ώστε να γνωρίζετε ποιος είναι υπεύθυνος για τι.

Τέλος, θα πρέπει και οι δύο να θυμάστε να πείτε: «Σε αγαπώ και είμαι σε αυτό μαζί σου». Επαναλάβετε αυτό όσο χρειάζεται όποτε και οι δύο αισθάνεστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι. Σταματήστε για ένα λεπτό και θυμηθείτε ότι είστε και οι δύο μαζί. Ναι, θα υπάρξουν δύσκολα σημεία, αλλά αν ακολουθήσετε τα δύο βασικά στοιχεία, επικοινωνία και δέσμευση, η σχέση σας μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Μην ξεχνάτε πως η συμβουλευτική ή το coaching για άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη ρύθμιση των συμπτωμάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.