Πώς να συγκεντρωθείς με ΔΕΠΥ: Στρατηγικές ενίσχυσης της αποδοτικότητας

Η έλλειψη εστίασης (απροσεξία) είναι ένα από τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Μπορεί να παρατηρηθεί σε δυσκολία διατήρησης της εστίασης, της οργάνωσης ή της απόδοσης στην εργασία. Ένα άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να αποσπάται εύκολα η προσοχή του. Άλλα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η υπερκινητικότητα (συνεχής κίνηση ή ανησυχία) και η παρορμητικότητα (ενεργούν χωρίς να σκεφτούν ή έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο).

Στρατηγικές για καλύτερη εστίαση
1. Αναπνεύστε: ασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή. Κ΄άντε το τη βραδινή σας συνήθεια πριν τον ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, μια τακτική πρακτική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εστίασης και στη μείωση του στρες.
2. Μία εργασία τη φορά: αποφύγετε το multi tasking. Αυτό μειώνει το άγχος και τη νευρικότητα γύρω από την ολοκλήρωση των εργασιών της ημέρας.
3. Μιλήστε με άλλους: Εάν αισθάνεστε άνετα να μοιραστείτε την κατάστασή σας με τoυς συναδέλφους σας, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να έχουν περισσότερη συμπόνια και να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση. Υπάρχουν επίσης ομάδες υποστήριξης και αδειοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στη διαδρομή σας.
4. Διαλείμματα για να κινηθείτε. Είτε πρόκειται για μια βόλτα στο γραφείο είτε για τέντωμα, η κίνηση θα σας βοηθήσει να εστιάσετε.
5. Τεχνικές διαχείρισης του χρόνου: ρυθμίστε έναν χρονοδιακόπτη για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Για μερικούς ανθρώπους, είναι 15 λεπτά, για άλλους 30. Δοκιμάστε διαφορετικά χρονικά τμήματα για να προσδιορίσετε τι λειτουργεί για εσάς. Ανάλογα με την ηλικία, το εύρος προσοχής είναι μικρότερο. Εργαστείτε με διαφορετικούς χρόνους για να καθορίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
6. Διατροφή: Προσπαθήστε να μειώσετε ή/και να εξαλείψετε τη ζάχαρη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.
7. Φτιάξτε το πλάνο της ημέρας: Είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι έχετε τον έλεγχο του τι κάνετε, πόσο χρόνο θα πάρει και πώς να το κάνετε. Πολλές φορές υπάρχουν διακοπές ή επιπλοκές και είναι καλό να έχετε ένα σχέδιο και μια λίστα για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην πορεία σας.
8. Οργανώστε τον χώρο σας: Είναι σημαντικό να έχετε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο όπου εργάζεστε. Η ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και σύγχυση.
9. Ρυθμίστε το περιβάλλον: Ακριβώς όπως ο χώρος εργασίας σας έτσι και το σπίτι σας είναι επίσης σημαντικό. Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος μπορεί να βοηθήσει τη νοοτροπία σας και να μειώσει το άγχος. Όταν ξέρετε πού τοποθετούνται τα πράγματα, σας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείτε πιο καθαρά και να χαλαρώσετε.
10. Γράψτε το: Πρώτα, σημειώστε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Στη συνέχεια, οργανώστε τις εργασίες κατά προθεσμία και σημασία. Εάν το αντικείμενο δεν έχει προθεσμία, δώστε στον εαυτό σας μια προθεσμία. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις εργασίες στις εβδομαδιαίες και καθημερινές σας λίστες υποχρεώσεων. Καθώς ολοκληρώνετε εργασίες, ελέγξτε τις και δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει.
11. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας: Εάν έχετε ολοκληρώσει εργασίες, έχετε πετύχει τους στόχους σας και αισθάνεστε καλά γι ‘αυτό, γιορτάστε.
12. Ημερολόγιο: Εάν υπάρχουν στιγμές που εστιάζετε καλύτερα ή έχετε δυσκολία στον ύπνο, σημειώστε το. Μπορείτε επίσης να κάνετε ημερολόγιο για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Μην ξεχνάτε πως η συμβουλευτική ή το coaching για άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στη ρύθμιση των συμπτωμάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.