ΔΕΠΥ : Η καθημερινή ρουτίνα που βοηθάει τους ενήλικες με ΔΕΠΥ

Hand with a Note and a Single Word ADHD

Κλειδιά – πορτοφόλι – κινητό! Αυτό πρέπει να είναι το μάντρα μας πριν βγούμε από το σπίτι! Ακούγεται απλοϊκό; Και όμως είναι πολύ βοηθητικό! Παρακάτω θα αναφερθούμε περαιτέρω σε άλλα σχέδια, ρουτίνες και συστήματα που όταν εφαρμόζονται ευλαβικά, βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ενήλικες που πάσχουν από ΔΕΠΥ. Είναι γεγονός πως οι πιο οργανωμένοι άνθρωποι έχουν ένα κοινό: κάνουν κάθε μέρα τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά. Ναι, μερικές φορές είναι βαρετό αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: ρυθμίστε σωστά τη ρουτίνα για τις καθημερινές πτυχές της ζωής σας και θα απελευθερώσετε χρόνο για να απολαύσετε το υπόλοιπο της ζωής σας χωρίς να έχετε τύψεις που κοιμηθήκατε παραπάνω ή που αφήσατε άπλυτα τα ρούχα των παιδιών σας. Πώς να εδραιώσετε μια ρουτίνα; Ο στόχος κάθε καλής ρουτίνας είναι να μετατρέψει ορισμένο πρότυπα συμπεριφοράς σε συνήθειες που τις εξασκείς ώσπου να γίνουν δεύτερη φύση σου. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αφομοιωθεί οποιαδήποτε νέα ενέργεια. Στο μεταξύ ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε και να τηρήσετε τις νέες σας ρουτίνες:

  1. Κολλήστε post it με τα βήματα της νέας σας ρουτίνας στο κατάλληλο μέρος για να λειτουργούν σαν υπενθυμίσεις. Παράδειγμα, αν θέλετε να ετοιμάσετε τα δοχεία φαγητού των παιδιών για την επόμενη σχολική μέρα, βάλτε ένα post it στο ψυγείο.
  2. Βάλτε ξυπνητήρι! Και μάλιστα 5 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που θέλετε να ξεκινήσετε μια εργασία ώστε να έχετε το χρόνο να την ολοκληρώσετε με ηρεμία. Βάλτε κι άλλες υπενθυμίσεις στο ρολόι του κινητού σας με την ώρα που πρέπει να τελειώσετε μια εργασία. Με αυτό τον τρόπο θα παραμείνετε “εντός σχεδίου” και θα μειώσετε το άγχος.
  3. Ορίστε μια μέρα για να κάνετε τη νέα αρχή. Πάντα θα προκύπτουν παράγοντες που θα σας κρατούν μακριά από το πρόγραμμα σας. Δεν χρειάζεται να είστε κάθε μέρα τέλειοι, αρκεί να επιστρέφετε εκεί όπου το αφήσατε.
  4. Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Μπορεί στην αρχή κάθε συνήθειας να ενθουσιαζόμαστε και να θέτουμε εκατό στόχους μαζί. Είναι όμως πιο σώφρων να θέσουμε τρεις αρκεί να τηρήσουμε ευλαβικά την υλοποίηση τους. Ένα βήμα τη φορά λοιπόν και ας είναι και μικρό. Η σταθερότητα είναι που θα κάνει τη διαφορά.
  5. Μην τα παρατάτε. Εάν κάτι σας δυσκολεύει κάντε το με διαφορετικό τρόπο, αλλά κα΄ντε το. Η συνέπεια θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σας.

Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για την καθημερινή ρουτίνα με ιδέες και προτάσεις ξεχωριστά για κάθε στάδιο της ημέρας. Οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ συχνά ταλαιπωρούνται από το άγχος και η βασική αιτία είναι η έλλειψη οργάνωσης. Με μεθοδικότητα και συντονισμένοι προσπάθεια όμως μπορούν να απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία.

Το γραφείο μας βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α και Αρχελάου. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6946922003.