Εφηβεία, βλέποντας το παιδί μας να αλλάζει

Ένα από τα συχνότερα θέματα που θα οδηγήσει έναν γονέα να χτυπήσει την πόρτα ενός ψυχολόγου, είναι η διαχείριση ενός παιδιού στην εφηβεία.

Η αλλαγή στο παιδί μας και η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία γίνεται τόσο απότομα που ο γονέας δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί τη νέα συνθήκη και καλείται ήδη να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα, όπως η έντονη αντίδραση του παιδιού του, ο θυμός, η απομάκρυνση, η αλλαγή της μαθητικής του συμπεριφοράς, η αγένεια ακόμα κάποιες φορές και η παραβατική συμπεριφορά.

Το νούμερο ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να οπλιστούμε με ψυχραιμία.

Έπειτα θα πρέπει να διαβάσουμε πίσω από την αντίδραση, τι θέλει να μας πει ο έφηβος μας. Τι συναισθήματα βιώνει και πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζετε να κάνετε σαφές ότι η αγάπη σας είναι αδιαμφισβήτητη και ανεξάρτητη από τις εντάσεις και τις κόντρες. Συχνά οι έφηβοι νιώθουν πως κανείς δεν τους καταλαβαίνει και ότι οι μεγάλοι έχουν μόνο απαιτήσεις για τα μαθήματα. Προσπαθήστε να τους δώσετε τον έλεγχο στη ζωή τους. Με μικρές πράξεις θα νιώσουν ότι δεν είναι απλώς εκτελεστικά όργανα που τρέχουν από μάθημα σε μάθημα και το μόνο μέλημα των γονέων τους είναι οι βαθμοί που θα φέρουν. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τις δραστηριότητες τους ακόμα και αν δεν σας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Μην υπερτονίζετε τη βαθμολογία και μην μεγεθύνετε το άγχος τους για τις εξετάσεις. Φροντίστε να τους υπενθυμίζετε πως η σχολική ζωή έχει και πολλές αρετές και δεν θα πρέπει να τις στερούνται. Δώστε τους αρμοδιότητες και ευθύνες και φροντίστε να τους επιβραβεύσετε όταν τις εκτελούν. Έτσι θα νιώσουν περισσότερο αυτόνομοι και θα ενισχύσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Συνδεθείτε μαζί τους. Μπείτε στον κόσμο τους, θυμηθείτε τη δική σας εφηβεία.

Μην ξεχνάτε πως η συμβουλευτική και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη ρύθμιση των προβλημάτων της εφηβείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.