Εφηβεία, πώς να κάνω το έφηβο παιδί μου να με ακούσει

Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, οι γονείς παραπονιούνται πως απομακρύνεται πάρα πολύ από τους ίδιους.

Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι το βασικότερο πρόβλημα. Οι έφηβοι αντιδρούν, συχνά αντιμιλούν ή ακόμα και χλευάζουν τα λεγόμενα των γονέων, η αποσύνδεση έρχεται και η στεναχώρια και ο θυμός επισκέπτεται και τις δύο πλευρές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε κάθε περίπτωση ο γονέας είναι ο ενήλικας και εκείνος είναι που θα πρέπει να μένει κοντά στο παιδί του και να καθοδηγεί αυτή τη σχέση. Η απόσταση είναι βέβαιο πως δεν θα λειτουργήσει. Μερικές ιδέες για να προσεγγίσουμε το έφηβο παιδί μας είναι οι εξής:

  • Μην χρησιμοποιείτε το “εσύ”, αντίθετα χρησιμοποιήστε το “εγώ”. Δηλαδή αντί να τον κατηγορήσετε ευθέως για κάτι, μιλήστε του για το πώς βλέπετε εσείς αυτή την κατάσταση. Παρακάτω μερικά παραδείγματα: -Είσαι πολύ αγενής αντί για αυτό πείτε=> εγώ νιώθω ότι δεν με σέβεσαι όταν μιλάς έτσι. -Κλείσε το κινητό σου τώρα αντί για αυτό πείτε=> εγώ ανησυχώ που σε βλέπω με το κινητό τόση ώρα ενώ έχεις διαγώνισμα αύριο. Προτείνω να τελειώσεις τη μελέτη σου και να το πάρεις μετά.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές ενεργητικής ακρόασης. Όταν ο έφηβος σας θέλει να ανοιχτεί αδράξτε την ευκαιρία για να έρθετε κοντά του. Μην τον διακόπτετε, μείνετε απόλυτα παρόντες στη συζήτηση, διατηρήστε βλεμματική επαφή, ενθαρρύνετε τους να σας πουν κι άλλα, κάντε καίριες ερωτήσεις που να δείχνουν το ενδιαφέρον σας ακόμα και αν σας μιλούν για κάτι επουσιώδες.
  • Μην τους κριτικάρετε. Εκφράσεις όπως είσαι τεμπέλης, δεν θα κάνεις τίποτα στη ζωή σου, δεν θα τα καταφέρεις κλπ είναι σίγουρο πως θα σας απομακρύνουν από το παιδί σας.
  • Εμβαθύνετε στα συναισθήματα τους. Έχετε υπάρξει και εσείς έφηβοι, ξέρετε πως είναι. Το μόνο που δεν θέλατε ήταν ένας απόμακρος, επικριτικός γονέας να σας διορθώνει σε ότι και να κάνατε. Μην γίνεστε αυτό που μισούσατε. Παραμείνετε δίπλα στο παιδί σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τι συναισθήματα κρύβει αυτή η συμπεριφορά που δεν σας αρέσει.
  • Μην γενικεύετε και να θυμάστε πως είναι προτιμότερο να μιλάτε συγκεκριμένα. Δηλαδή αν το παιδί μίλησε άσχημα στη γιαγιά του ή τσακώθηκε με τον αδερφό του, μην κάνετε γενικεύσεις του τύπου πάντα δημιουργείς προβλήματα, είσαι νευρικός, γιατί φέρεσαι έτσι κλπ. Εστιάστε στο συγκεκριμένο περιστατικό με καλοσύνη και προσπαθήστε να πάρετε απαντήσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, χθες βράδυ παρατήρησα πως ύψωσες τη φωνή στη γιαγιά σου. Σου είπε κάτι που σε στεναχώρησε; τι συνέβη;
  • Μην χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις “πάλι τα ίδια”, “πάντα το ίδιο κάνεις”, “ποτέ δεν κάνεις αυτό”. Με αυτές τις γενικεύσεις είναι βέβαιο πως το παιδί θα βρεθεί σε θέση άμυνας που πολύ πιθανό να είναι η επίθεση.
  • Μην απειλείται τον έφηβο σας. Εκφράσεις όπως “να σηκωθείς να φύγεις από το σπίτι” ή “θα σου πάρω το κινητό”, ή “θα σου κόψω το χαρτζιλίκι” τι κάνουν; Μα φυσικά, διαλύουν τη σχέση σας με το παιδί σας. Αυτό θέλετε;
  • Δώστε επιλογές και εναλλακτικές στο παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό για τους εφήβους να νιώθουν πως παίρνουν αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσετε την αυτονομία τους ακόμα και αν πρόκειται για κάτι μικρό. Από την επιλογή της δραστηριότητας που θα κάνει φέτος ή την ώρα που θα βάλει το μάθημα των γαλλικών ή το κούρεμα που θα επιλέξει ακόμα και αν δεν το εγκρίνετε, πρέπει να το αφήσετε ελεύθερο να πάρει πρωτοβουλίες.
  • Μην παραλείπετε να δείχνετε τα συναισθήματα σας στα παιδιά σας. Βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία και αγκαλιάστε τα όταν σας το επιτρέψουν. Πείτε τους ότι η αγάπη σας δεν επηρεάζετε από τους βαθμούς τους ή από τις επιτυχίες τους. Δείξτε τους πόσο σημαντικά είναι για εσάς. Οργανώστε οικογενειακές βραδιές όπου θα κάνετε κάτι μαζί. Πηγαίνετε για μια παρτίδα bowling ή για σινεμά και junk food. Μπείτε στον κόσμο τους.

Μην ξεχνάτε πως η συμβουλευτική και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη ρύθμιση των προβλημάτων της εφηβείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.