Κεφάλαιο θυμός, μέρος δεύτερο: τεχνικές διαχείρισης

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, νιώθω το κεφάλι μου να βράζει, έβγαλε καπνούς από τα αφτιά, έκανε σαν ταύρος σαν υαλοπωλείο….Αυτές είναι λίγες μόνο ιδιωματικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το θυμό μας. Στην καθημερινότητα μας πολλές φορές μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο και να έρθουμε σε δύσκολη θέση εξαιτίας του θυμού μας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι μας φτάνει σε αυτό το σημείο; Το ότι δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, είναι η απάντηση. Άρα σαν πρώτο βήμα για την διαχείριση του θυμού, θα μιλήσουμε σήμερα για την εύρεση τεχνικών που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα έντονα συναισθήματα και να σπάσετε τον κύκλο του θυμού. (Dyer, 2020).

Ο θυμός εκτός ελέγχου σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας είναι αυτά που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά σας. Ο Dyer (2020) προσφέρει πολλές τεχνικές για να ανακτήσετε την κυριαρχία στα συναισθήματα και να αποφύγετε να ενεργείτε με καταστροφικό ή επιβλαβή τρόπο.

  1. Αποστασιοποιήστε τον εαυτό σας.
    Η σωματική απομάκρυνση του εαυτού σας από μια συναισθηματική κατάσταση μπορεί να φέρει αμέσως ανακούφιση. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η ψυχολογική απόσταση μπορεί να βοηθήσει. Το να φανταστείτε κάποιον άλλο να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ή να κοιτάξετε τον εαυτό σας απ’ έξω μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε πιο ορθολογικά.
  2. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή
    Η αργή και βαθιά αναπνοή είναι μια ισχυρή μέθοδος για την αποκατάσταση της λογικής, λιγότερο συναισθηματικής σκέψης και την ενθάρρυνση των συναισθημάτων χαλάρωσης (Nestor, 2020).
  3. Ζητήστε διάλειμμα
    Πριν κάνετε ή πείτε κάτι λυπηρό, δικαιολογήστε τον εαυτό σας. Απομακρυνθείτε λίγα λεπτά από την ένταση της κατάστασης για να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την πιο λογική σας σκέψη.
  4. Ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα
    Στην κορύφωση του θυμού, το σώμα σας παίρνει φωτιά με ενδορφίνες και ορμόνες του στρες που σας προετοιμάζουν για δράση. Κάντε μια βόλτα, ιδανικά έξω, για να αποκαταστήσετε τη σωματική (αλλά και την ψυχική) ισορροπία.
  5. Αλλάξτε τη στάση του σώματος και την έκφραση του προσώπου σας
    Παραδόξως, η αλλαγή της γλώσσας του σώματός σας μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αλλαγή του πώς σας βλέπουν οι άλλοι και πώς αισθάνεστε. Το να χαλαρώσετε τα χέρια και τους ώμους σας και να ξεσφίξετε τις γροθιές σας μπορεί να σας βοηθήσει (Cuddy, 2018).
  6. Γελάστε
    Εάν μπορείτε να δείτε με χιούμορ την κατάσταση, το γέλιο μπορεί να δημιουργήσει μια προσωρινή απόσπαση της προσοχής ή να αλλάξει μια τεταμένη δυναμική.
  7. Ακούστε ήρεμη ή χαρούμενη μουσική
    Η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας και να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποσυμπίεσης.

Θα αναφερθώ στα επόμενα άρθρα σε περαιτέρω μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το θυμό μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.