Κεφάλαιο Θυμός, μέρος τέταρτο: Οι καταλληλότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του

Ο θυμός είναι ένα κοινό συναίσθημα που μπορεί να βιώνεις από καιρό σε καιρό.

Αν και ο ίδιος ο θυμός δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής – και ως απάντηση σε πολλές καταστάσεις είναι κατανοητή – ο χρόνιος (συνεχής) και ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία σας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να βλάψει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις και την καριέρα.

Εάν νιώθετε ότι είστε συνεχώς θυμωμένοι και ότι ο θυμός σας έχει κυριεύσει τη ζωή σας, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσετε θεραπεία.

Πότε και πώς η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον θυμό
Η Έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ο γενικός στόχος της θεραπείας είναι να σας βοηθήσει να μάθετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας προς τα ερεθίσματα και να διαχειριστείτε τον θυμό με καλύτερους τρόπους όταν εμφανίζεται.

Ο θυμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα παγιωμένων ή ανεπίλυτων ζητημάτων με την πάροδο του χρόνου, τραύματος ή ακόμα και σύμπτωμα φαινομενικά άσχετων θεμάτων όπως η κατάθλιψη. Ο θυμός μπορεί να είναι σύμπτωμα σε ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως:

  • αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.
  • ανησυχία
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • διπολική διαταραχή
  • κατάθλιψη
  • διασχιστικές διαταραχές, όπως από τραύμα
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • διαταραχή ύπνου

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα του θυμού σας, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες θεραπείες. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας βελτιώνοντας τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τις βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία με εκείνους που μπορεί να επηρεάσει ο θυμός σας.

Ποιες θεραπείες λειτουργούν για τον θυμό;
Η θεραπεία είναι ένα βασικό συστατικό για τη διαχείριση χρόνιων προβλημάτων θυμού. Αντί να καταπιέζετε τον θυμό σας, ο γενικός στόχος της θεραπείας είναι να σας βοηθήσει να τον αντιμετωπίσετε, ώστε να έχετε μια πιο υγιή, πιο ισορροπημένη σχέση με τα συναισθήματά σας.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του θυμού.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
Η CBT είναι μια τεχνική ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προγραμμάτων θεραπείας ψυχικής υγείας. Λειτουργεί βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε τι πυροδοτεί το θυμό σας και να προσδιορίσετε πώς ανταποκρίνεστε κανονικά σε τέτοια ερεθίσματα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του θεραπευτή, μαθαίνετε νέους τρόπους να ανταποκρίνεστε στον θυμό. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία του θυμού που προκαλείται από συναισθηματικό τραύμα. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε προσωπικούς στόχους και αποτελέσματα, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε σταδιακά τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας – και να διατηρήσετε τις αλλαγές.

Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Εάν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας κυριεύει τη ζωή σας και επηρεάζει τους άλλους γύρω σας, ένας θεραπευτής μπορεί να συστήσει μια τεχνική που ονομάζεται ψυχοδυναμική θεραπεία. Αυτό το είδος θεραπείας επικεντρώνεται περισσότερο στον αυτοστοχασμό. Λειτουργεί για να αποκαλύψει τα ασυνείδητα κίνητρά σας για να ανακουφίσει την εσωτερική ένταση. Μπορεί επίσης να μάθετε πώς να εκφράζετε το θυμό σας με τρόπους που δεν επηρεάζουν τους φίλους, την οικογένειά σας και τους συναδέλφους σας.

Ομαδική θεραπεία
Ο χρόνιος θυμός μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας κάνει να νιώθετε ενοχές και απομόνωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Με επικεφαλής έναν επαγγελματία, αυτές οι συνεδρίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να συναντώνται σε τακτική βάση, όπως εβδομαδιαία ή μηνιαία. Το πλεονέκτημα της ομαδικής θεραπείας είναι ότι πιθανότατα θα αισθάνεστε λιγότερο μόνοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ακούτε για τις στρατηγικές αντιμετώπισης άλλων. Να σημειώσουμε εδώ πως η ομαδική θεραπεία είναι συχνά συμπλήρωμα άλλων τύπων θεραπείας. Πιθανότατα θα χρειαστεί να δείτε έναν θεραπευτή για μεμονωμένες συνεδρίες για να κερδίσετε τα περισσότερα οφέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.