Μαθήματα συντροφικότητας από τη φύση…

Καθώς διανύουμε τις Αλκυονίδες ημέρες είναι η απόλυτη ευκαιρία να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της φύσης για να ωφελήσουμε την ψυχολογία μας.

Το γνωστό λουλούδι ηλίανθος ή αλλιώς ηλιοτρόπιο, έχει πάρει την ονομασία του από την μεγάλη του αγάπη για τον ήλιο. Ο ηλίανθος στρέφει την κεφαλή του προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας ακολουθώντας την πορεία του στον ουρανό. Τη νύχτα στρέφεται αργά προς την Ανατολή περιμένοντας την έλευση του αγαπημένου του Ήλιου το επόμενο ξημέρωμα. Η κίνηση του όμως δεν περιορίζεται στις ηλιόλουστες ημέρες. Όταν έχει συννεφιά οι ηλίανθοι εξακολουθούν να κινούνται. Αυτή τη φορά κινούνται ο ένας προς τον άλλον για να διατηρήσουν την ανθοφορία τους και αυτή η πράξη τους αποδεικνύεται σωτήρια για την ύπαρξη τους.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους. Ας μην ξεχνάμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήλιου στον οργανισμό μας. Είναι γνωστή η επίδραση της βιταμίνης D στην ψυχική υγεία μας. Ας εκμεταλλευτούμε την ευεργετική ηλιοφάνεια της χώρας μας και ας καθιερώσουμε την ημερήσια έκθεση μας στον ήλιο για μία ώρα τουλάχιστον. Η αλλαγή που θα δείτε στη διάθεση σας θα σας εντυπωσιάσει!

Έπειτα ας μην ξεχνάμε να κινούμαστε όπως ο ηλίανθος, ο ένας προς τον άλλον για να διατηρήσουμε την «ανθοφορία» μας. Η καθημερινότητα μας απομακρύνει συχνά από τους οικείους μας. Όμως μια αγκαλιά, ένα χάδι και μια καλή κουβέντα μπορούν να γίνουν το καθημερινό πότισμα της ψυχής μας και να αποδειχθούν τελικά σωτήρια για την ύπαρξη μας.

…Κι η μέρα χώριζε από το κορμί σου, ανέβαινε, άνοιγε,

μεγάλη ευχή πάνω στα ηλιοτρόπια.    (Οδυσσέας Ελύτης, Προσανατολισμοί)

Picture by Carol M. Highsmith, Sunflowers in a Wisconsin field