Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι αλλαγές που βιώνει ένα παιδί όταν μπαίνει στην εφηβεία, συχνά βρίσκουν απροετοίμαστο το γονέα και οι οικογενειακές σχέσεις διαταράσσονται. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα στάδια που θα διάγει το παιδί μας κατά το πέρασμα του από την εφηβεία.
Το αρχικό στάδιο, 11-14 ετών, σηματοδοτείται από αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού. Οι γονείς παύουν να αναγνωρίζουν τον χαρακτήρα του παιδιού τους. Ο έφηβος είναι αινιγματικός, απαιτητικός, ανυπόμονος, ευερέθιστος. Όταν δεν ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες του, γίνεται επιθετικός και οι αντιδράσεις του είναι απρόβλεπτες. Στα κορίτσια αρχίζει η έμμηνος ρύση. Ο τρόπος που αυτή η λειτουργία θα γίνει αποδεκτή και θα επισφραγίσει τη θηλυκότητά τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τον τρόπο που έχει συζητηθεί και βιωθεί από τη νέα κοπέλα. Τα αγόρια ανακαλύπτουν τον αυνανισμό που, ενώ είναι κάτι αποδεκτό στην κοινωνία του σήμερα, συνεχίζει να προκαλεί φόβο και ενοχές στους εφήβους.
Στο μέσο στάδιο, 14-17 ετών, εμφανίζεται καθαρά ο ανταγωνισμός με τους γονείς. Οι γονείς παύουν να είναι αντικείμενα θαυμασμού, υποτιμώνται, η παρέα τους είναι ανιαρή, τα αστεία τους ανούσια. Ο έφηβος αρνείται να τους συνοδεύσει σε εξόδους ή να συμμετέχει σε οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις. Αντίθετα, εκδηλώνεται ο θαυμασμός για κάποιον άλλο σημαντικό ενήλικα, π.χ. έναν καθηγητή, ο οποίος χρησιμεύει σαν γονικό υποκατάστατο. Σ’ αυτό το στάδιο εκδηλώνονται οι παράφοροι έρωτες, καταστάσεις έντονου πάθους και μικρής διάρκειας. Ο έφηβος διανύει μια περίοδο μοναξιάς, αλλά και δημιουργικότητας. Είναι μια περίοδος που φιλοσοφικά ερωτήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις ζητούν την απάντησή τους.
Στο τελικό στάδιο, 17-20 ετών, έχουμε σταθεροποίηση της ταυτότητας. Οι έντονες συγκρούσεις παύουν, η ταυτότητα ολοκληρώνεται, οι απαιτήσεις της ενήλικης ζωής οδηγούν στην προσαρμογή, στην πραγματικότητα. Οι σεξουαλικές σχέσεις αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια και επέρχεται η συμφιλίωση με τους γονείς. Οι έφηβοι ζητούν βοήθεια απ’ τους γονείς για την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Γι’ αυτό παύει ο ανταγωνισμός, οι γονείς γίνονται σύμμαχοι και φίλοι.
Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλευτική και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.