Ωδή στο όχι ή αλλιώς γιατί είναι τόσο σημαντικό να θέτουμε όρια

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε έρθει πολλές φορές στη θέση να δεχόμαστε πράγματα ή καταστάσεις επειδή δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε τους οικείους μας ή ακόμα και από φόβο μήπως η άρνηση μας οδηγήσει στο να χάσουμε κάτι σε προσωπικό ή εργασιακό επίπεδο. Ξεχνάμε όμως πως η άρνηση είναι αυτή που θα εξουδετερώσει τους αρνητικούς παράγοντες της ζωής μας που απειλούν την ηρεμία, την ισορροπία ή εν τέλει την ευτυχία μας. Στη σύγχρονη εποχή έχουμε συνδέσει το όχι με την αρνητικότητα, κάτι που λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα καθώς η αρνητικότητα είναι μια συνεχής σταθερή κατάσταση ενώ το όχι αποτελεί απόφαση απέναντι σε ένα ερέθισμα. Τα όχι έχουν την εξής λειτουργία σε σχέση με την ψυχική μας υγεία:

  • Δίνουν ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το ποιοι είμαστε.
  • Δίνουν ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις προτεραιότητες μας και τις αξίες μας.
  • Δίνουν ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τα όρια που έχουμε θέσει για τον προσωπικό μας χώρο, χρόνο και ενέργεια.

Αν δεν μπαίνουν όρια σε οποιαδήποτε σχέση, προσωπική, επαγγελματική, συγγενική ή φιλική τότε αυτή η σχέση αργά ή γρήγορα θα φθαρεί. Τα όρια δείχνουν ποιοι είμαστε και κακώς δεν τα βάζουμε, συνήθως λόγω ενοχών ή από φόβο μη δυσαρεστήσουμε και χάσουμε τον άλλον. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τον εαυτό μας. Και αυτή είναι η σημαντικότερη σχέση στην οποία πρέπει να επενδύσουμε για να μπορούμε να κάνουμε κι άλλες πετυχημένες σχέσεις έπειτα.

Για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο βέβαια και λέμε πολύ εύκολα όχι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τίποτα, καλό είναι να θυμόμαστε πως τα όχι μας έχουν θετική επίδραση στον ψυχισμό μας όταν πληρούν τις παρακάτω τέσσερις προυποθέσεις:

  • Μη χάσετε τη γενναιοδωρία σας. Τα όχι πρέπει να συνδέονται με τις πραγματικές σας αξίες και αρχές.
  • Τα όχι σας προφυλάσσουν από την εκμετάλλευση από τους γύρω σας. Μη φοβάστε πως αν πείτε όχι σε ένα αίτημα θα χαλάσετε την καλή εικόνα που έχετε δημιουργήσει στους άλλους λέγοντας σε όλα ναι. Αντιθέτως τα όχι σας και η επεξήγηση τους θα ισχυροποιήσουν την αξία των ναι σας.
  • Φροντίστε τα όχι σας να σας κρατάνε προσηλωμένους στους στόχους σας. Ο στόχος δεν είναι να είστε πάντα αρεστοί. Ο στόχος είναι να σας εκτιμάνε για αυτό που είστε. Πείτε ένα ευγενικό όχι σε οτιδήποτε σας κρατάει μακριά από το στόχο σας. Στο τέλος του δρόμου θα έχετε πετύχει και το στόχο και την περιφρούρηση των προσωπικών σας ορίων.
  • Πείτε όχι για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αν υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν σας αρέσουν στη ζωή σας τότε είστε στην κατάλληλη περίοδο για αλλαγή και αυτή θα επιτευχθεί μέσω των όχι. Η δυσκολία έγκειται στη δύναμη του όχι. Μόλις βρείτε τη δύναμη να πείτε όχι σε γεγονότα που δεν σας άρεσαν αλλά χαρακτήριζαν τη ζωή σας ως τώρα, τότε η ζωή σας αυτόματα θα βελτιωθεί.

Κλείνοντας θέλω να πω πως αυτά είναι ζητήματα που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας και πως υπάρχουν τρόποι και ασκήσεις να μας ενδυναμώσουν και να μας διευκολύνουν να θε΄σουμε τα πολυπόθητα και απολύτως αναγκαία όρια στη ζωή μας. Άλλωστε practice makes perfect, που λένε και οι Αμερικανοί φίλοι μας. Δηλαδή η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα! Καλημέρα σε όλους!