Θυμάστε όταν ήσασταν στο σχολείο και ερχόταν η ώρα των διαγωνισμάτων; Το άγχος συχνά έφτανε στα κόκκινα.
Με τον ίδιο τρόπο, οι αξιολογήσεις απόδοσης στην εργασία μπορούν να προκαλέσουν φόβο και τρόμο σε ενήλικες με ΔΕΠΥ. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να επιβιώσετε όχι μόνο από την αξιολόγηση της απόδοσης, αλλά και να ξεχωρίσετε; Παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Πριν την αξιολόγηση
1. Βρείτε την προηγούμενη αξιολόγησή σας, εάν είναι διαθέσιμη και βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει πρόοδο στους τομείς που είχαν επισημανθεί ότι ήθελαν βελτίωσης.
2. Αποκτήστε ένα αντίγραφο από το τρέχον εργαλείο με το οποίο θα γίνει η αξιολόγηση σας. Είναι δύσκολο να είσαι επιτυχημένος αν δεν ξέρεις τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείσαι.
3. Κάντε τη δική σας αξιολόγηση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Περιγράψτε τα δυνατά σας σημεία καθώς και τους τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθείτε.
4. Επαναλάβετε την αξιολόγηση αυτή τη φορά από την οπτική γωνία του αξιολογητή σας. Τι πιστεύετε ότι θα πει;
5. Βρείτε λύσεις για τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, εάν εμφανιστούν την ώρα της αξιολόγησης, είστε ήδη προετοιμασμένοι και ενισχύετε τις ικανότητες σας επίλυσης προβλημάτων.
Κατά την Αξιολόγηση
1. Πηγαίνετε στη συνάντηση αξιολόγησης με ανοιχτό μυαλό και ελεγχόμενη γλώσσα. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να διαφωνήσετε. Οι εργοδότες συνήθως σέβονται τους εργαζόμενους που είναι δεκτικοί και ανοιχτοί σε σχόλια.
2. Ζητήστε διευκρινίσεις εάν δεν καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα.
3. Εάν ο αξιολογητής σας έχει παραβλέψει τα δυνατά σας σημεία, αναφέρετέ τα μαζί με συγκεκριμένα παραδείγματα.
4. Εάν εξακολουθείτε να διαφωνείτε με την αξιολόγηση, με ήρεμο τρόπο, ενημερώστε τον αξιολογητή ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αυτές τις πληροφορίες προτού απαντήσετε και ότι θα θέλατε να συναντηθείτε ξανά σε λίγες μέρες.
Μετά την Αξιολόγηση
1. Χρησιμοποιήστε τον επιπλέον χρόνο για να δώσετε σοβαρή προσοχή στην ανατροφοδότηση. Ζητήστε διευκρινίσεις από τους συναδέλφους.
2. Εάν, μετά από περαιτέρω προβληματισμό και συλλογή πληροφοριών, συνειδητοποιήσετε ότι έχετε τομείς να αντιμετωπίσετε τους οποίους αγνοούσατε, αναπτύξτε μια στρατηγική για να υποστηρίξετε τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Μπορεί να θέλετε να συνεργαστείτε με τον μάνατζερ σας σε αυτή τη διαδικασία.
3. Εάν εξακολουθείτε να διαφωνείτε, ακολουθήστε τη διαδικασία ένστασης της εταιρείας σας με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο.
Επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ΔΕΠΥ συχνά παρουσιάζει προκλήσεις στο χώρο εργασίας.
Μερικές φορές θα είναι προς όφελός σας να συζητήσετε με επίσημο τρόπο για τη ΔΕΠΥ με τους εργοδότες σας. Ωστόσο, εξετάστε προσεκτικά τις συνέπειες εάν το κάνετε και πόσο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε.
Λάβετε υπόψιν σας πως το coaching / συμβουλευτική για άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για την καλύτερη οργάνωση της εργασίας σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.