Πώς να αντιμετωπίσετε το διαζύγιο: βασικές οδηγίες

Angry family getting a divorce

Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ορισμένες πτυχές της διαδικασίας διαζυγίου πιθανότατα θα είναι δύσκολες. Όπως και να το κάνουμε, έρχεστε αντιμέτωποι με μια απώλεια. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα σωστά εργαλεία ώστε να γίνει αυτό με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε ένα διαζύγιο και θα μάθετε πότε είναι ο καιρός να εξετάσετε την συμβουλευτική / θεραπεία.

Το διαζύγιο είναι πιθανό να σας προκαλέσει επώδυνα συναισθήματα, άγχος και στρες. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να θεραπεύεστε από τα οδυνηρά συναισθήματα, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να προχωρήσετε από τη διαδικασία του πένθους και να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε και πάλι τις μικρές χαρές της ζωής.

  1. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας
    Αν νιώθετε ενοχές ή ντροπή για το τέλος του γάμου σας, θυμηθείτε ότι χρειάζονται δύο άτομα για να δημιουργηθεί μια σχέση και δύο άτομα για να τελειώσει. Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Δώστε του τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεστε, ώστε να ξεκινήσετε την επόμενη φάση της ζωής σας.
  2. Βρείτε ένα σύστημα υποστήριξης Το διαζύγιο είναι επιβαρυντικό, συναισθηματικά και πνευματικά. Στηριχτείτε στους φίλους και την οικογένειά σας, νέους και παλιούς, για να σας βοηθήσουν να επιβιώσετε στις πιο δύσκολες στιγμές.
  3. Βρείτε χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σας Αφιερώνοντας χρόνο για να κάνετε πράγματα που αγαπάτε – ναι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μην κάνετε τίποτα – μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για την ψυχική σας υγεία. Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει το να περιποιηθείτε τον εαυτό σας να κάνετε ένα μασάζ, να πάτε μια βόλτα, να συναντήσετε έναν φίλο για καφέ, να βγείτε έξω για μια απογευματινή βόλτα, να αφιερώσετε χρόνο για άσκηση… το να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά που προκαλεί το διαζύγιο.
  4. Αναζητήστε συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι χειρίζεστε το διαζύγιό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που νιώθετε συγκλονισμένοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, αγανακτισμένοι ή πολλά άλλα συναισθήματα που μπορεί να μην είναι ωφέλιμα για τη δική σας ψυχική υγεία και ευημερία . Αυτή μπορεί να είναι η στιγμή να σκεφτείτε να λάβετε κάποια εξωτερική βοήθεια.
  5. Ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα και χόμπι Το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο μπορεί να είναι χρήσιμο εάν αναζητάτε νέες ιδέες για το πώς να χειριστείτε το διαζύγιο. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να ανακαλύψετε νέα πράγματα που σας ενδιαφέρουν και μπορούν να σας απασχολήσουν. Τα χόμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε τις μέρες σας. Μπορούν να σας αποτρέψουν από τις περιττές αρνητικές σκέψεις.
  6. Αποφύγετε τη σύγκρουση με τον πρώην σύζυγό σας Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν χωρίζετε έναν νάρκισσο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η σύγκρουση πιθανότατα δεν πρόκειται να κάνει καλό σε κανέναν από εσάς σε αυτό το σημείο. Θυμηθείτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, να φεύγετε όταν το χρειάζεστε και πάνω απ’ όλα, να αρνηθείτε να αφήσετε τον πρώην σας να δημιουργήσει περισσότερο δράμα ή να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα στη ζωή σας.
  7. Σκεφτείτε θετικά Μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά η δύναμη της θετικής σκέψης είναι ακριβώς αυτό που λέει… ισχυρή. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, ειδικά αν παλεύετε με την κατάθλιψη διαζυγίου. Ωστόσο, με την εξάσκηση, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Σημειώστε ότι εάν εμπλέκονται παιδιά, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της εξίσωσης. Ως γονιός, θέλετε να κάνετε πρότυπο συμπεριφοράς που δείχνει υγιείς τρόπους για να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές στη ζωή.
  8. Αυτο-παρατήρηση Κάθε φορά που περνάτε από ένα σημαντικό γεγονός της ζωής σας ή μια αλλαγή, αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά σας για να εστιάσετε στις θετικές και αρνητικές πτυχές της εμπειρίας σας. Σκεφτείτε τα εξής:
    • Ποιος ήταν ο ρόλος σας στη σχέση;
    • Με ποιους τρόπους μπορείτε να εξελιχθείτε από αυτό;
    • Τι μάθατε για τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας;
    • Έχετε τύψεις;
    • Αν ναι, πώς μπορείτε να σχεδιάσετε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά στην επόμενη σχέση σας;
    • Χρειάζεται να απολογηθείτε σε κάποιον;
    • Κρατάτε μνησικακίες;
    • Αν ναι, πώς μπορείτε να τις αφήσετε; Μπορεί ακόμη και να βρεθείτε να θυμάστε κάποια καλά από το γάμο σας. Η εστίαση στα καλά πράγματα που προέκυψαν από τη σχέση σας – παιδιά, αναμνήσεις, φιλίες που δημιουργήσατε στην πορεία – μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε πίσω σας τα αρνητικά.
  9. Απλοποιήστε τα νομικά ζητήματα όταν είναι δυνατόν Αν μπορείτε, προσπαθήστε να αποφύγετε μια μακρά, παρατεταμένη νομική διαδικασία. Η συναινετική διαδικασία διαζυγίου μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα, πολύ άγχος, έντονα συναισθήματα και απογοήτευση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.