Κεφάλαιο Επικοινωνία: 10 τρόποι για να γίνουμε καλύτεροι συνομιλητές

Είτε πρόκειται για τις προσωπικές μας σχέσεις είτε για την επαγγελματική μας ζωή, είναι αλήθεια πως αν μάθουμε να συζητάμε καλύτερα, θα δούμε ορατή βελτίωση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μες στη μέρα μας θα κληθούμε να κάνουμε δεκάδες συζητήσεις και από την ποιότητα τους θα κριθεί η διάθεση μας, η επαγγελματική μας πορεία, η σχέση μας. Άλλωστε μην ξεχνάμε, τα πάντα στη ζωή μας είναι επικοινωνία.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους συνομιλητές ώστε να πάρουμε κι εμείς περισσότερα οφέλη από τις συζητήσεις που κάνουμε καθημερινά:

  1. Μην κάνετε παράλληλα κάτι άλλο την ώρα της συζήτησης, επικεντρωθείτε στο συνομιλητή σας
  2. Μην συμπεριφέρεστε σαν να τα ξέρετε όλα. Από κάθε συζήτηση κάτι μπορείτε να λάβετε αρκεί να έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας.
  3. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις ω΄στε να λαμβάνετε εύστοχες πληροφορίες.
  4. Ακολουθήστε τη ροή της συζήτησης – μην πηγαίνετε από το ένα θέμα στο άλλο
  5. Αν κάτι δεν το ξέρετε , πείτε ότι δεν το ξέρετε. Μην εκφέρετε άποψη για κάτι που δεν το κατέχετε.
  6. Μην συγκρίνετε τη δική σας εμπειρία με των άλλων. Να θυμάστε πως δεν περιστρέφονται όλες οι συζητήσεις γύρω από εσάς. Ακούστε χωρίς να παραλληλίζετε αυτά που ακούτε με τα δικά σας βιώματα.
  7. Προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνεστε.
  8. Μην μπαίνετε σε αναλυτικές λεπτομέρειες. Κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που θα κάνουν θα είναι να κουράσουν τον ακροατή σας.
  9. Ακούστε τον άλλον. Όσο μιλάει, σιγήστε την εσωτερική σας φωνή και επικεντρωθείτε μόνο στο να ακούτε.
  10. Δείξτε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Κανείς δεν θέλει να ξεδιπλώνει τις σκε΄ψεις του σε έναν αδιάφορο συνομιλητή.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα στην επόμενη συζήτηση σας και δείτε τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις να αλλάζουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.