Αν μας πήρε τέσσερα άρθρα για μια πρώτη προσέγγιση της συναισθηματικής ρύθμισης, στο κεφάλαιο Θυμός πόσα άρθρα άραγε πρέπει να αφιερώσουμε;
Νομίζω πως πρόκειται για ένα ΄θέμα που λίγο πολύ μας απασχολεί όλους. Στη σημερινή εποχή και ιδίως στα αστικά κέντρα, οι ρυθμοί ζωής είναι βάναυσοι. Όλοι τρέχουμε πίσω από κάτι και αυτό το κάτι δεν πιάνεται ποτέ. Deadlines παράδοσης εργασιών, ημερομηνίες λήξης λογαριασμών, κακοπληρωμένες δουλειές, υποχρεώσεις παιδιών, κοινωνική ζωή, και το μαρτύριο της κίνησης στους δρόμους που σου στερεί την ευελιξία στην μετακίνηση, έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας γενιάς θυμωμένων ανθρώπων. Πρόσωπα σκυθρωπά, συχνά συνοφρυωμένα, ευερέθιστα, έτοιμα να εκραγούν, έτοιμα για καβγά. Καταλαβαίνει κανείς πόσο θυμό έχει συσσωρεύσει ο σύγχρονος Έλληνας από μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο. Δεν νομίζω πως θα ολοκληρώσει κάποιος διαδρομή άνω της μισής ώρας χωρίς κάποιος άγνωστος οδηγός να τον βρίσει ή να τον θέσει σε κίνδυνο με τη νευρική και απρόσεκτη οδήγηση.
Το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι το εξής: θέλουμε να ζούμε έτσι;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 8% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης του θυμού αλλά και πως όλοι μας ανεξαιρέτως τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή μας θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα εξαιτίας του θυμού μας. Συνεπώς ο θυμός αποτελεί κοινωνικό ζήτημα.
Το καλό είναι πως υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να επανακτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Το πρώτο βήμα όμως είναι να αναγνωρίσουμε πότε χρειαζόμαστε στα αλήθεια βοήθεια.
Αρχικά προσδιορίστε εάν έχετε πρόβλημα θυμού.
Ενώ ένας βαθμός θυμού είναι φυσιολογικός και μερικές φορές χρήσιμος στη ζωή μας, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μας κατατρώει η οργή. Για παράδειγμα, χάνουμε τον έλεγχο όταν αισθανόμαστε ότι μας περιφρονούν ή βλέπουμε ότι κάποιος άλλος φέρεται άσχημα;
Οι βασικές ενδείξεις ενός σοβαρού προβλήματος θυμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα (Dyer, 2020):
- Ο θυμός σας είναι πολύ δυνατός για να τον διαχειριστείτε.
- Θυμώνετε τακτικά.
- Θυμώνετε για πράγματα που δεν φαίνεται να επηρεάζουν άλλους ανθρώπους.
- Ο θυμός σας επηρεάζει τις σχέσεις και τη δουλειά σας.
- Ο θυμός σας μετατρέπεται σε επιθετικότητα ή βία.
- Συμμετέχετε σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να χειριστείτε τη συμπεριφορά σας. (όπως κατανάλωση αλκοόλ ή απαγορευμένων ουσιών)
Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή
Θα αναφερθώ στα επόμενα άρθρα για τακτικές και μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το θυμό μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.