Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες συναισθηματικής ρύθμισης. Η πρώτη είναι η επανεκτίμηση: η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε κάτι για να αλλάξουμε την απάντησή μας. Η δεύτερη είναι η καταστολή, η οποία συνδέεται με πιο αρνητικά αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι το να αγνοούμε τα συναισθήματά μας συνδέεται με δυσαρέσκεια και κακή ευημερία.
Θα αναφερθώ παρακάτω σε 7 στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συναισθημάτων με υγιή και χρήσιμο τρόπο. Δοκιμάστε τες και διαλέξτε αυτές που λειτουργούν περισσότερο σε εσάς.
- Προσδιορίστε και μειώστε τις παγίδες. Δεν πρέπει να προσπαθείτε να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα – ή να τα φοβάστε. Αλλά επίσης δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να βάζετε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Αρχίστε να ψάχνετε για μοτίβα ή παράγοντες που υπάρχουν όταν αρχίζετε να αισθάνεστε έντονα συναισθήματα. Τι ήταν αυτό που σας μείωσε; Έντονα συναισθήματα ξεπηδούν συχνά από τις βαθιές ανασφάλειές μας, ειδικά αυτές που κρύβουμε. Τι συμβαίνει γύρω σας και ποιες εμπειρίες του παρελθόντος σας φέρνει; Όταν εντοπίσετε αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης, μπορείτε να αρχίσετε να διερευνάτε γιατί έχουν τόσο μεγάλο βάρος και εάν μπορείτε να μειώσετε τη σημασία τους ή ακόμα και τις καταστάσεις που σας τις προκαλούν.
- Συντονιστείτε στα σωματικά συμπτώματα. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε, συμπεριλαμβανομένου του εάν αισθάνεστε πεινασμένοι ή κουρασμένοι. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συναισθήματά σας και να σας κάνουν να τα βιώσετε πιο έντονα. Εάν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο ζήτημα (π.χ. πείνα, εξάντληση), μπορείτε να αλλάξετε τη συναισθηματική σας απόκριση.
- Σκεφτείτε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας. Μην ακούτε πάντα το χειρότερο σενάριο της εσωτερικής σας φωνής. Ελλείψει πληροφοριών, συμπληρώνουμε τα κενά με δικά μας στοιχεία. Ίσως νιώθετε απόρριψη επειδή η φίλη σας έχει μέρες να σας καλέσει και πιστεύετε ότι δεν σας νοιάζετε. Μπορεί όμως να μην είναι έτσι. Πριν απογοητευτείτε σκεφτείτε ποιες άλλες εξηγήσεις μπορεί να είναι δυνατές; Η κλινική ψυχολόγος Shonna Waters συνιστά την τεχνική “ακριβώς όπως εγώ”. Όποιο κίνητρο ή δράση αναθέτετε στο άλλο άτομο (σχεδόν πάντα εμπλέκεται άλλο άτομο), προσθέστε στο τέλος το «όπως και εγώ». Είναι ένας τρόπος να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι είναι επίσης ένας ατελής άνθρωπος.
- Υιοθετήστε την θετική αυτο-ομιλία (self talk). Όταν τα συναισθήματά μας μας κυριεύουν, η εσωτερική μας φωνή μπορεί να γίνει αρνητική: «Τα μπέρδεψα ξανά» ή «όλοι οι άλλοι είναι τόσο απαίσιοι». Εάν συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με ενσυναίσθηση, μπορείτε να αντικαταστήσετε μερικές από αυτές τις αρνητικές συζητήσεις με θετικά σχόλια. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας λέγοντας «Πάντα προσπαθώ τόσο σκληρά» ή «Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν». Αυτή η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των συναισθημάτων που νιώθουμε. Μπορείτε ακόμα να είστε απογοητευμένοι με μια κατάσταση που δεν λειτουργεί, αλλά δεν χρειάζεται πλέον να επιρρίπτετε ευθύνες στον εαυτό ή στους άλλους ούτε να τη γενικεύετε πέρα από την κατάσταση.
- Επιλέξτε πώς θα απαντήσετε. Εάν τείνετε να ανταποκρίνεστε στα συναισθήματα θυμού κατηγορώντας τους άλλους, πιθανότατα θα παρατηρήσετε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στις σχέσεις σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι δεν αισθάνεστε καλά. Ή, αισθάνομαι καλά αυτή τη στιγμή, αλλά οι συνέπειες είναι οδυνηρές. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε θυμό ή φόβο, αναγνωρίστε ότι μπορείτε να επιλέξετε πώς θέλετε να απαντήσετε. Αυτή η αναγνώριση είναι ισχυρή. Αντί να επικρίνετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική απάντηση; Είναι δυνατόν να πείτε σε κάποιον ότι νιώθετε θυμωμένος αντί να του μιλάτε σκληρά; Αντισταθείτε στην παρόρμηση να υβρίσετε ή να καβγαδίσετε με κάποιον. Απλώς απομακρυνθείτε και πάρτε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε.
- Ψάξτε για θετικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι βεβαίως αποδίδουν περισσότερο βάρος στα αρνητικά συναισθήματα παρά στα θετικά. Αυτό είναι γνωστό ως μεροληψία αρνητικότητας. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η αηδία, ο θυμός και η λύπη τείνουν να έχουν μεγάλο βάρος. Τα θετικά συναισθήματα, όπως η ικανοποίηση, το ενδιαφέρον και η ευγνωμοσύνη είναι πιο ήσυχα. Ξεκινήστε μια νέα συνήθεια, παρατηρήστε τις θετικές εμπειρίες που γεύεστε καθημερινά. Από τον πρωινό καφέ ως ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, μην προσπερνάτε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Η θετική ενέργεια μπορεί να τονώσει την ανθεκτικότητα και την ευημερία σας.
- Τέλος, φυσικά αν δεν βοηθάει ότι και να προσπαθήσετε μόνος σας, τότε αναζητήστε έναν θεραπευτή. Η διαχείριση των δικών μας συναισθημάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Απαιτεί υψηλό βαθμό αυτογνωσίας. Όταν περνάμε δύσκολα, η συναισθηματική μας αυτορρύθμιση αρχίζει να μειώνετε. Μερικές φορές χρειαζόμαστε έναν σύντροφο / σύμμαχο όπως ένας θεραπευτής που μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερες δεξιότητες αυτορρύθμισης. Ευτυχώς, υπάρχει μια σειρά από θεραπευτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Αντιμετωπίστε την ψυχική σας υγεία με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζεται την σωματική. Θα αλλάξει η ζωή σας!
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.