Συναισθηματική ρύθμιση – μέρος τρίτο – Τεχνικές για να εδραιώσουμε τη συναισθηματική μας ρύθμιση

  1. Παύση – όταν νιώθετε τα συναισθήματά σας να κλιμακώνονται, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές. Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά, φυσήξτε δυνατά να φύγει ο θυμός.
  2. Αυτοπαρατήρηση – Πώς χειρίζομαι αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορώ να αντιδράσω με ήρεμο τρόπο; Πώς μπορώ να απαντήσω διαφορετικά την επόμενη φορά;
  3. Όταν είστε πιεσμένοι κάντε τα παρακάτω βήματα: Νιώστε τα πόδια σας ή καθίστε στα οστά σας – απελευθερώστε το βάρος σας σε ό,τι σας υποστηρίζει
  4. Επιβραδύνετε την εσωτερική σας ταχύτητα – παρατηρήστε πόσο γρήγορος είστε μέσα σας και επιβραδύνετε συνειδητά
  5. Μαλακώστε τα μάτια σας και φανταστείτε τα μάτια και το μέτωπό σας να ανοίγουν
  6. Αφήστε το πίσω μέρος της γλώσσας και το κεφάλι σας να βαρύνουν
  7. Παρατηρήστε τις αισθήσεις στο σώμα σας – ονομάστε τις με ουδέτερο τρόπο και αντιμετωπίστε με περιέργεια και όχι με φόβο αυτό που σας συμβαίνει. Παράδειγμα: Παρατηρώ ότι υπάρχει ένα σφίξιμο στο στήθος μου που είναι περισσότερο μπροστά παρά πίσω, πρόκειται πιθανότατα για άγχος. Βάλτε το χέρι σας στο σημείο που βιώνει την ένταση και νιώστε το σιγά σιγά να χαλαρώνει. Μην ξεχνάτε τις βαθιές ανάσες.
  8. Παρατηρήστε πώς η επιβράδυνση και η χαλάρωση σας επηρεάζει τον τρόπο ύπαρξης και συμπεριφοράς των άλλων.
  9. Εκτιμήστε τον εαυτό σας. Εκτιμήστε τους άλλους.
  10. Δείξτε ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που σας υποστηρίζουν.
  11. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό μην ξεχνάτε την Αυτοφροντίδα – Όλη την ημέρα καλείστε να διαχειριστείτε τις δικές σας ανάγκες και να βοηθήσετε με τα συναισθήματα και τις πράξεις των άλλων (κυρίως των παιδιών). Μέχρι το τέλος της ημέρας, είναι πιθανό να νιώθετε σωματικά εξουθενωμένοι, ψυχικά εξαντλημένοι και συναισθηματικά εξαντλημένοι. Καθημερινά είμαστε τόσο απορροφημένοι στις υποχρεώσεις μας που τείνουμε να ξεχνάμε τη δική μας ευημερία. Δεν πρέπει όμως. Για να μπορούμε να δώσουμε, πρέπει από κάπου να αντλούμε δύναμη. Φροντίστε τον εαυτό σας σαν να είναι το παιδί σας.

Στα επόμενα άρθρα μας θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμα την συζήτηση μας για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Θα χαρώ να λάβω feedback τη δική σας άποψη για τις προτεινόμενες μεθόδους. Στο μαιλ της σελίδας μπορείτε να στείλετε οτιδήποτε σας απασχολεί και θα λάβετε σύντομα την απάντηση μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.