Συναισθηματική ρύθμιση – μέρος δεύτερο – Πώς να γίνουμε πιο ώριμοι συναισθηματικά

Η συναισθηματική ωριμότητα δεν συνάδει απαραιτήτως με τα χρόνια. Πολλές φορές όταν κατά την παιδική ηλικία δεν περάσαμε ομαλά τα αναπτυξιακά στάδια, γινόμαστε συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες. Το καλό είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που καλλιεργείται και μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας για να ρυθμίσουμε τα συναισθήματα μας και να “μας ωριμάσουμε”!

Παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε:

  1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας. Ξεκινήστε από αυτή τη στιγμή. Πώς νιώθετε; θα ήταν επίσης πολύ βοηθητικό να ξεκινήσετε να κρατάτε ημερολόγιο συναισθημάτων.
  2. Αναλάβετε την ευθύνη. Κατανοήστε πως για το πώς νιώθουμε είμαστε υπεύθυνοι εμείς, άρα αφού μπορούμε να μας κάνουμε να νιώθουμε χάλια, μπορούμε να μας κάνουμε να νιώσουμε και τέλεια!
  3. Βρείτε κάποιον που θαυμάζετε για την ηρεμία του και τα καλά του συναισθήματα και έχετε τον ως πρότυπο. Από τη Μητέρα Τερέζα έως τον ceo της πολυεθνικής που εργάζεστε και δείχνει να μην ταράζεται ποτέ, βρείτε ένα role model και όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση σκεφτείτε πριν αντιδράσετε πώς θα φερόταν εκείνος αν ήταν στη θέση σας.
  4. Κρατήστε ημερολόγιο σκέψεων. Θα βοηθήσει για τη γνωσιακή σας ανασυγκρότηση. Καταγράψτε τις σκέψεις σας και απαντήστε τους. Παραδείγματος χάρη, με απέλυσαν από τη δουλειά μου και νομίζω πως δεν θα ξαναβρώ ποτέ δουλειά. Απάντηση: λάθος, τώρα είσαι πιο έμπειρος και θα βρεις ευκολότερα δουλειά.
  5. Γίνετε πιο ανοιχτόμυαλοι. Μην προσπαθείτε να πείσετε κανέναν για την αξία σας. Μην προσπαθείτε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας. Κανένας που σας βάζει σε αυτή την διαδικασία δεν το αξίζει. Μην κρίνετε τον εαυτό σας, μην κρίνετε τους άλλους. Εστιάστε στην αυτοβελτίωση σας και υιοθετήστε μια μικρή καινούρια συνήθεια που ταιριάζει με την εποχή μας. Πχ. ξεκινήστε να διαβάζετε δέκα σελίδες την ημέρα από βιβλία ψυχικής ενδυνάμωσης. Θα σας δώσουν μεγάλη ώθηση. Εναλλακτικά, παρακολουθήστε on line ένα καινοτόμο course που θα κάνει καλό στη δουλειά σας. Επενδύστε στον εαυτό σας, στην εκπαίδευση σας, στην εξέλιξη σας. Βάλτε στόχο καμία μέρα να μην πηγαίνει χαμένη!
  6. Αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει τίποτα αμιγώς καλό και αντίστοιχα τίποτα αμιγώς κακό. Καταγράψτε τα καλά που έχει η κατάσταση που βιώνετε και συντονιστείτε με τη ροή των πραγμάτων. Απαντήστε στον εαυτό σας στα ερωτήματα ποιός είμαι, πού είμαι, πού μένω, πού δουλεύω, ποιός είναι ο σύντροφος μου, και έπειτα απαντήστε στα ερωτήματα ποιος θέλω να είμαι, πού θέλω να είμαι, πού θέλω να μένω, πού θέλω να δουλεύω, ποιον θέλω για σύντροφο μου και ούτω καθεξής. Θυμηθείτε, η εσωτερική μας γαλήνη ξεκινάει με ένα χαμόγελο. Έτσι να ξεκινάτε τη μέρα σας κάθε πρωί.
  7. Κάντε παύση πριν αντιδράσετε. Σε οποιαδήποτε έντονη συνθήκη, μετρήστε ανάποδα μέχρι το πέντε πριν αντιδράσετε. Θυμηθείτε: μη χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας γιατί τότε τον δίνετε στον άλλον. Μην του κάνετε αυτή τη χάρη. Αντιδράστε με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση. Με ευγένεια αλλά και με δυναμισμό. Και μην ξεχνάτε το χαμόγελο. Αυτό είναι το πιο δυνατό όπλο σας.
  8. Τελευταίο και σημαντικότατο point. Συνειδητοποιήστε πως ζείτε στο παρόν. Αυτό είναι το μόνο που έχουμε. Το παρελθόν παρήλθε και με το να μένουμε κολλημένοι σε φορτία του και βιώματα δεν κάνουμε καμία πρόοδο. Από την άλλη το μέλλον δεν μπορούμε να το προβλέψουμε με ακρίβεια. Με το να ζούμε μονάχα για το μέλλον το μόνο που κάνουμε είναι να αγχωνόμαστε. Ελάτε λοιπόν στο εδώ και τώρα. Συνδεθείτε με αυτό που έχετε, το περιβάλλον , το σπίτι , τη γραφείο σας, τη φύση γύρω σας, τους ανθρώπους γύρω σας. Βρείτε το καλό σε αυτά και απολαύστε το!

Στα επόμενα άρθρα μας θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμα την συζήτηση μας για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Θα χαρώ να λάβω feedback τη δική σας άποψη για τις προτεινόμενες μεθόδους. Στο μαιλ της σελίδας μπορείτε να στείλετε οτιδήποτε σας απασχολεί και θα λάβετε σύντομα την απάντηση μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.