ΔΕΠΥ: Αναπτύσσοντας δεξιότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων μας

Μια γνωστή ρήση λέει πως αποφεύγοντας την ταλαιπωρία που προκαλεί ένα πρόβλημα, έχουμε ουσιαστικά λύσει το πρόβλημα. Τα ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά αντιμετωπίζουν ζητήματα οργάνωσης και τήρησης εργασιών και καθηκόντων που ναι μεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά για τα οποία δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή. Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μερικές ιδέες ώστε να περιορίσουμε το άγχος που προκαλεί η μη συνεπής εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας. Μια χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης των υποχρεώσεων μας λοιπόν είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, ούτε να βασιζόμαστε απλά και μόνο στη μνήμη μας αλλά να αναθέτουμε σε εξωτερικές πηγές κάποιες από τις υποχρεώσεις μας. Η τεχνολογία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται μια σύντομη επένδυση χρόνου και ενέργειας, αλλά εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο και ελαχιστοποιούμε την απογοήτευση σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα αναφερθώ εδώ σε ορισμένα παραδείγματα που μπορούν να φανούν πολύ ωφέλιμα και να διευκολύνουν τη ζωή ενός ενήλικα που πάσχει από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ:

  1. Ρυθμίστε συστήματα αυτόματης πληρωμής για επαναλαμβανόμενους λογαριασμούς (πχ. τηλεφωνίας, ίντερνετ, τηλεόρασης, ηλεκτρισμού κλπ). Θα τα ρυθμίσετε μία φορά αλλά μετά θα γίνονται αυτόματα μόνα τους κάθε μήνα και θα σας απαλλάξουν από την έγνοια τους.
  2. Κάντε χρήση της διαδικτυακής τραπεζικής (online banking). Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καλύτερο έλεγχο του λογαριασμού σας αλλά και θα αποφύγετε τις περιττές αναμονές και το χάσιμο χρόνου.
  3. Ρυθμίστε στο κινητό σας υπενθυμίσεις για σημαντικές επερχόμενες ημερομηνίες (πχ. γενέθλια κοντινών προσώπων, επετείους, γιορτές κλπ)
  4. Επιλέξτε τις online αγορές σε συστηματική βάση. Ακόμα και για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, θα γλυτώσετε πολύτιμο χρόνο αν αντί να περιφέρεστε για ώρα στους διαδρόμους προσπαθώντας να θυμηθείτε τι χρειάζεστε, φτιάξετε μια ηλεκτρονική λίστα με την παραγγελία σας και σε λίγες ώρες έχετε τις αγορές σας στην πόρτα σας.
  5. Μοιράστε υποχρεώσεις. Ξεκαθαρίστε εξαρχής με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σας ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει να φέρνει σε πέρας ο καθένας. Έτσι θα έχετε την ευθύνη μόνο για αυτές που θα αναλάβετε εσείς. Όσο μεγαλύτερη σαφήνεια υπάρχει στη ζωή σας, τόσο θα μειώνετε το άγχος.

Με την σωστή οργάνωση όλα είναι δυνατά! Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεκινήσει από απλά βήματα που θα φέρουν έστω και μικρά θετικά αποτελέσματα! Σταματήστε να χάνετε χρόνο ψάχνοντας την τέλεια λύση. Οι μικρές αλλαγές θα φέρουν σταδιακά τα μεγάλα αποτελέσματα! Η μεθοδική προσπάθεια σίγουρα θα σας ανταμείψει!