Επανασύνδεση με τη φύση…

Herd of sheep grazing in the evening. Original public domain image from Flickr

Είναι αλήθεια πως όσοι μένουμε σε αστικά κέντρα, λόγω της καθημερινής μας ρουτίνας εύκολα παρασυρόμαστε μακριά από το φυσικό μας περιβάλλον. Αλήθεια είναι επίσης πως αυτό από μόνο του είναι ένας αυξητικός παράγοντας για το στρες και την κακοδιαθεσία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα λόγια του σπουδαίου ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ, που τόνισε πως ο άνθρωπος είναι φύση. Είπε πως είμαστε μέσα στη φύση και σκεφτόμαστε ακριβώς σαν τη φύση. Η επαφή μας με τη φύση θα έχει ευεργετικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μερικές ιδέες για άμεση επανασύνδεση μας είναι οι εξής:

  • Μη θεωρούμε απαραίτητο να πάμε στο δάσος αν αυτό δεν είναι κοντά μας για να συνδεθούμε με τη φύση. Ακόμα και ένα μικρό πάρκο που ακόμα και στις καρδιές των αστικών κέντρων υπάρχει είναι αρκετό. Αρκεί να πάρουμε λίγο χρόνο και να συνδεθούμε θαυμάζοντας το περιβάλλον τριγύρω μας και παρατηρώντας την εποχή που έχουμε και πως αυτή αποτυπώνεται γύρω μας.
  • Πάρα πολύ ωφέλιμο είναι όταν τελικά βρεθούμε σε κάποιο άλσος ή δάσος να τολμήσουμε να περπατήσουμε για λίγο ξυπόλητοι. Η επαφή του πέλματος μας με το χώμα θα μας κάνει να νιώσουμε ένα με τη φύση.
  • Άλλη μια καλή ιδέα είναι αντί για να αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τα βότανα μας, να φυτέψουμε σε γλαστρούλες αυτά που χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Λίγος δυόσμος ή βασιλικός στο μπαλκόνι μας θα φέρει όμορφα χρώματα και μυρωδιές στο σπίτι μας.
  • Ας πάμε σε ένα ωραίο σημείο με την παρέα μας για να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε στη Σαντορίνη για να θαυμάσουμε τη δύση του ηλίου. Σε όποια περιοχή και να μένουμε θα υπάρχει κάποιο ύψωμα με καλή θέα. Ας πάμε σήμερα κιόλας.
  • Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο. Έστω και για δέκα λεπτά οι εναλλασσόμενες εικόνες του τοπίου θα σας χαλαρώσουν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο κοντά με το φυσικό μας περιβάλλον.

Καλημέρα σε όλους και όλες!