Κεφάλαιο: άγχος πανελληνίων

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και είμαι βέβαιη ότι όποιος έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία νιώθει ένα σφίξιμο στο στομάχι όποτε το ακούει στις ειδήσεις ή στον περίγυρο του. Τα παιδιά που φέτος υποβάλλονται στις εξετάσεις αφήνουν πίσω τους έναν δύσκολο χρόνο καραντίνας, με μαθήματα on line και έχοντας στερηθεί την προσωπική επικοινωνία με φίλους και γνωστούς. Η ψυχική τους υγεία έχει ήδη διαταραχθεί από αυτή τη συνθήκη και τώρα πρέπει να ηρεμήσουν και να βρουν τη δύναμη να βάλουν σε σειρά τις σκέψεις και τις γνώσεις τους ώστε η προσπάθεια τους να αποδώσει καρπούς. Καθόλου εύκολο δεν ακούγεται αυτό και όσες συμβουλές και να τους δώσουμε οι γονείς και οι ειδικοί, δεν μπορούμε να ελαφρώσουμε το βαρύ φορτίο που κλίθηκαν φέτος να σηκώσουν τα παιδιά αυτά. Πέρα από τα κλισέ, να κοιμάσαι καλά, να τρως καλά, σκέφτηκα να δώσω εδώ μερικές εναλλακτικές ιδέες που λειτούργησαν σε εμένα τότε, με την ελπίδα ότι ίσως φανούν χρήσιμες σε κάποιον! Καλή δύναμη παιδιά! Τα καλύτερα έρχονται!

  • Κάνε διαλείμματα από τα social τις μέρες των εξετάσεων. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό, αλλά θα σε βοηθήσει να κάνεις μια μικρή αποχή από όλα αυτά που θα ανεβάζουν οι φίλοι σου που δίνουν και αυτοί εξετάσεις. Το να βλέπεις πόσο διαβάζει ή δεν διαβάζει ο άλλος ή το πόσο αγχωμένος είναι δεν θα βοηθήσει να χαλαρώσεις. Απόφυγε τα όσο μπορείς!
  • Στο εξεταστικό κέντρο και λίγο πριν μπεις στην αίθουσα καλό είναι να αποφύγεις όποιον βλέπεις να είναι σε πολύ διαφορετική ψυχολογική κατάσταση από εσένα. Κάποιος πολύ αγχωμένος μπορεί να σε στρεσάρει περαιτέρω το ίδιο και κάποιος που μοιάζει πολύ ήρεμος. Επικεντρώσου στον εαυτό σου και αν χρειαστεί μείνε λίγο μόνος πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις.
  • Ανάπνεε! Είναι πολύ βασικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ότι η πρώτη μας άμυνα ενάντια στο στρες είναι οι αναπνοές! Βαθιά εισπνοή, την κρατάμε για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνοή για άλλο τόσο, επανέλαβε δυο τρεις φορές και θα καταλάβεις τα οφέλη!
  • Απόφυγε την καφεΐνη τη μέρα των εξετάσεων. Ναι, μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά ανεβάζει τα επίπεδα στρες. Προτίμησε κάποιο ζεστό ρόφημα όπως σοκολάτα ή τσάι αντί για κρύο καθώς ως γνωστόν τα ζεστά ροφήματα μας χαλαρώνουν.
  • Απόφυγε τη ζάχαρη γιατί προκαλεί αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνεισφέρει στο συνολικό άγχος που αισθανόμαστε. Αντ’ αυτής προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα που προκαλεί αισθήματα ευφορίας.
  • Απόφυγε να συγκρίνεις με τους συμμαθητές σου τα γραπτά σας και τις απαντήσεις σας. Το μόνο που θα πετύχεις θα είναι να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου και να αγχωθείς παραπάνω.
  • Αν νιώθεις πολύ πιεσμένος τις μέρες των εξετάσεων μίλα σε κάποιον. Μην το περνάς μόνος σου. Μην ξεχνάς, υπάρχουν λύσεις αρκεί να μιλήσεις!

Καλή επιτυχία σε όλους!