Αντιμετωπίζοντας το οικονομικό στρες

Μια από τις συνηθέστερες αιτίες άγχους για τους ενήλικες είναι η διαχείριση των οικονομικών τους. Τα μηνιαία έξοδα, τα χρέη, η αποπληρωμή τους και ταυτόχρονα η απαραίτητη κάλυψη αναγκών δυσκολεύουν τόσο πολύ την καθημερινότητα μας και επιφέρουν συχνά αγχώδεις διαταραχές. Το οικονομικό στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία και τις σχέσεις μας . Προκαλεί επίμονες αρνητικές σκέψεις, απώλεια της διάθεσης μας για φαγητό, διασκέδαση και σωματικές απολαύσεις, αϋπνία, δημιουργεί μια μόνιμη ανησυχία και συχνά η κακή διαχείριση των οικονομικών μας επιφέρει διαφωνίες και τσακωμούς με την οικογένεια μας και τους οικείους μας. Κατά συνέπεια, οδηγούμαστε σε μόνιμο άγχος ή και κατάθλιψη και αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν βοηθάει για να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα. Έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που θέλει πολύ κόπο για να βγούμε. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνουμε το πρόβλημα να καθορίζει τη ζωή μας, αντίθετα πρέπει να πάρουμε και πάλι τον έλεγχο. Μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι εξής:

  • Μίλα σε κάποιον. Ανοίξου στο περιβάλλον σου σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Θα δεις ότι πολύς κόσμος βρίσκεται στην ίδια θέση με εσένα και μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και να δώσετε κουράγιο ο ένας στον άλλο.
  • Μίλα σε κάποιον ειδικό. Αν έχεις χάσει τη δουλειά σου μπορείς να απευθυνθείς στον σύμβουλο εργασίας που προσφέρεται δωρεάν μέσω ΟΑΕΔ, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας απευθύνσου σε έναν οικονομικό σύμβουλο για να βρείτε από κοινού μία λύση, σίγουρα θα είναι τα πιο χρήσιμα χρήματα που θα δαπανήσεις.
  • Ζήτα βοήθεια. Αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια ή στο κοντινό περιβάλλον σου που μπορεί να αναλάβει έστω και προσωρινά κάποια υποχρέωση σου, μη διστάσεις να το ζητήσεις. Όταν θα αλλάξουν οι συνθήκες θα το ανταποδώσεις.
  • Πάρε τον έλεγχο. Ξεκίνα από σήμερα κιόλας να καταγράφεις όλα σου τα έσοδα και όλα σου τα έξοδα. Κάνε μια λίστα με αυτά που μπορείς να αποφύγεις ή να περιορίσεις και ψάξε τρόπους να αυξήσεις το εισόδημα σου. Μικρές αλλαγές, όπως το να περιορίσεις το κάπνισμα, ή τον καθημερινό καφέ και σάντουιτς απ’ έξω θα έχουν σημαντική αλλαγή στα μηνιαία έξοδα.  
  • Κάνε ένα πλάνο. Και μείνε προσηλωμένος σε αυτό. Αφού καταγράψεις όλες σου τις υποχρεώσεις / χρέη, δες πότε θα απαλλαγείς από κάποια από αυτά. Φτιάξε ένα πλάνο έως τότε και φρόντισε να μην παρεκκλίνεις, τσεκάροντας το συχνά. Μην ξεχνάς ότι με καλή οργάνωση, όλα γίνονται!
  • Φρόντισε τον εαυτό σου! Μην παραμελείς τις ανάγκες σου και φρόντισε να αξιοποιείς μεθόδους χαλάρωσης που θα σε βοηθήσουν να ελέγχεις το οικονομικό στρες και το άγχος. Διαλογισμός, γιόγκα, μία ώρα περπάτημα κάθε μέρα, αναπνοές, άσκηση, δες τι σου ταιριάζει και εφάρμοσε το. Πρόκειται για εντελώς ανέξοδες μεθόδους που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή!

Μην ξεχνάς, δεν είσαι μόνος. Όλα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν τα μοιραζόμαστε. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που εκτιμούν αυτό που είσαι και όχι αυτά που έχεις. Μίλα σε αυτούς. Αυτοί θα παραμείνουν εκεί για πάντα.