Έχετε νιώσει ποτέ παγιδευμένοι στα πιο βαθιά σας πιστεύω για τον εαυτό σας και τον κόσμο; Μήπως δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα πιστεύω μας γίνονται δυσλειτουργικά για τη ζωή μας και μας εμποδίζουν να οδηγηθούμε στην ευζωία;
Η παιδική μας ηλικία περιλαμβάνει συχνά αυστηρούς κανόνες για τον κόσμο τους οποίους κουβαλάμε και στην ενήλικη ζωή μας. Οι γονείς, οι συγγενείς, η γειτονιά, τα σχολεία, η θρησκεία μας επηρεάζουν και μας μαθαίνουν τι είναι καλό και τι κακό, τι σωστό και τι λάθος.
Μερικές φορές αυτοί οι αυστηροί κανόνες για το καλό και το κακό έχουν αρνητική επίδραση στον ψυχισμό μας, καλλιεργούν την τελειομανία και το φόβο. Αυτό στην ενήλικη ζωή μας οδηγεί να ζούμε με ενοχές και με περιορισμένες απολαύσεις.
Ως ενήλικες μπορούμε να απαλλαγούμε από τα δυσλειτουργικά πιστεύω μας και να ζήσουμε με περισσότερη ουσία την κάθε μας μέρα. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:
- Να είμαστε ακριβείς με το λόγο μας. Να μην κρίνουμε βιαστικά. Να μιλάμε με ακεραιότητα και να διασφαλίζουμε ότι ο λόγος μας δεν βλάπτει τους άλλους αλλά ούτε και τον εαυτό μας.
- Να μην τα παίρνουμε όλα προσωπικά. Οτιδήποτε λένε ή κάνουν οι άλλοι είναι απλώς μια προβολή της δικής τους πραγματικότητας και μπορεί να μην είναι απαραίτητα αληθινό. Επομένως, αναγνωρίζοντας αυτό και συμφωνώντας να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά, προστατεύουμε την αυτοεκτίμησή μας και χτίζουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
- Μην κάνετε υποθέσεις. Ας δεσμευτούμε ότι δεν θα βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και αντί να κάνουμε ερωτήσεις στους άλλους, μπορούμε να επικοινωνήσουμε τις δικές μας ανάγκες και να αποφύγουμε παρεξηγήσεις.
- Να κάνετε πάντα το καλύτερό σας. Σε οτιδήποτε αναλαμβάνουμε, στην κάθε μας μέρα, ας δεσμευτούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλύτερό μας θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας!
Καλημέρα σε όλους και όλες!