Tα τρία κλειδιά για μια αρμονική σχέση

Ο δόκτωρ Gottman έχει αφιερώσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες της ζωής του στη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. Με τη μακρόχρονη εμπειρία του και τις ενδελεχείς έρευνες που γίνονται στο Ινστιτούτο του, κάθε του άποψη είναι πολύτιμη για την συμβουλευτική ζεύγους. Σύμφωνα λοιπόν με τον δόκτωρ John Gottman, τα παρακάτω τρία βασικά Εδώ είναι τρία βασικά πράγματα πρέπει να έχετε στη σχέση σας, για να είναι επιτυχημένη και αρμονική:

  1. Έκφραση συμπάθειας του ενός για τον άλλον

Αναζητήστε τρόπους να ενημερώνετε συχνά τον σύντροφό σας ότι είναι σημαντικοί για εσάς. Δείξτε του πόσο τους εκτιμάτε. Εστιάστε σε αυτά που αγαπάτε ο ένας στον άλλον. Μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις τακτικά και μη ξεχνάτε να εκδηλώνετε τη στοργή σας σε καθημερινή βάση.

2. Υιοθετήστε το “εμείς” αντί για το “εγώ”

Προσεγγίστε τις διαφωνίες σας με τρόπο που να μην επικεντρώνεται στο ποιος έχει «σωστό» ή «λάθος». Επιλέξτε να εστιάσετε στις πεποιθήσεις, τις αξίες, τους στόχους και τα όνειρα που μοιράζεστε από κοινού. Όταν λέτε την ιστορία σας, θα πρέπει να αφορά αυτό που είναι σημαντικό και για τους δύο σας και όχι αυτό που μονομερώς σας απασχολεί.

3. Περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις παρά αρνητικές

Ο Δρ Γκότμαν διαπίστωσε ότι η διαφορά μεταξύ ευτυχισμένων και δυστυχισμένων ζευγαριών είναι η ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων, γνωστή ως αναλογία 5 προς 1. Αυτή η «μαγική αναλογία» δηλώνει ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση ή σύγκρουση, μια σταθερή και ευτυχισμένη σχέση έχει πέντε (ή περισσότερες) θετικές αλληλεπιδράσεις.

Είναι μια καλή αρχή για τη σχέση μας, να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτούς τους χρυσούς κανόνες από σήμερα κιόλας. Και να μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μέσα από μικρά αλλά συστηματικά βήματα!