Είναι η σχέση με τον σύντροφο μου δυσλειτουργική;

Η ψυχολόγος διδάκτωρ Lillian Glass ήταν η πρώτη που έδωσε τον ορισμό των τοξικών σχέσεων. Τοξική είναι η σχέση με τον σύντροφο / σύζυγο μας όταν δεν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, όταν συγκρουόμαστε συνεχώς, όταν υπάρχει ανταγωνισμός, όταν δεν υπάρχει σεβασμός και αρμονία. Είναι καλό αν βρισκόμαστε σε μία τέτοια σχέση να πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε βοήθεια σήμερα μαζί με το σύντροφο μας και να δουλέψουμε από κοινού μαζί με έναν ειδικό, αν μας ενδιαφέρει αυτή η σχέση να μακροημερεύσει. Αν ο σύντροφος μας αρνείται να συνεργαστεί για το καλό της σχέσης, τότε θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη και να φύγουμε όσο το δυνατό συντομότερο από μια τέτοια σχέση. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι βρισκόμαστε σε μία δυσλειτουργική σχέση και πρέπει να λάβουμε δράση άμεσα;

  • Έχουμε σταματήσει να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση. Ο σύντροφος μας μας ρουφάει όλη μας την ενέργεια με τις εντάσεις και τους συνεχείς καβγάδες και έχουμε πάψει πια να χαιρόμαστε τη ζωή.
  • Ο σύντροφος μας είναι συνέχεια εχθρικός. Είναι η φωνή της αντιλογίας σε ότι και να πούμε ή να κάνουμε.
  • Ο σύντροφος μας φτάνει στο σημείο να μας μειώνει, να μας υποτιμά ή και να μας βρίζει αν δεν συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις που θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζονται μέσα στη σχέση.
  • Ο σύντροφος μας αρνείται να συζητήσει μαζί μας. Τα προβλήματα της σχέσης μας τα μειώνει θεωρώντας τα υπερβολές και αποφεύγει να κάνει σοβαρές συζητήσεις μαζί μας.
  • Ο σύντροφος μας ζηλεύει και δεν αποδέχεται να κάνουμε τίποτα χωρίς τη δική του έγκριση.
  • Δεν είμαστε πια ο εαυτός μας διότι θέλουμε να αποφύγουμε ακόμα έναν καβγά με αποτέλεσμα να αυτολογοκρινόμαστε ώστε να μην πούμε κάτι που θα τον ερεθίσει.
  • Μας χειρίζεται συναισθηματικά. Μας δημιουργεί αισθήματα ενοχής όταν δεν συμφωνεί μαζί μας. Κάνει μούτρα, φεύγει από το σπίτι, χτυπάει πόρτες, φωνάζει. Ζητάει από εσάς συνεχώς κάτι παραπάνω για να είστε καλά που ακόμα και αν το κάνετε δεν θα είστε ποτέ καλά.

Εάν η σχέση σας έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά αυτό σημαίνει ότι είναι μια πολύ προβληματική σχέση και πρέπει αφενός άμεσα να το αποδεχτείτε και αφετέρου άμεσα να λάβετε τα μέτρα σας. Ζητήστε βοήθεια σήμερα από έναν ειδικό. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε οτιδήποτε σας απασχολεί. Και σε ατομικό επίπεδο θα δουλέψουμε την ενδυνάμωση σας αλλά και ως ζεύγος μπορούμε να δουλέψουμε ώστε να επανέλθει η ισορροπία μέσα στο ζευγάρι. Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το τώρα για να κάνουμε κάτι καλό για τη ζωή μας! Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!