Είναι η σχέση με τον σύντροφο μου ισχυρή;

Η σχέση με τον σύντροφο / σύζυγο μας είναι μία από τις σημαντικότερες σχέσεις στη ζωή μας. Είναι πολύτιμη για την ευεξία μας και όσο καλύτερα λειτουργεί τόσο αυξάνει η θετικότητα στη ζωή μας, δηλαδή ο δείκτης ευτυχίας μας. Εν ολίγοις, όπως είναι απόλυτα κατανοητό, όσο καλύτερα είμαστε στην προσωπική μας ζωή τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Έχουμε όμως τη σχέση που θέλουμε στη ζωή μας; Και τι κάνουμε για αυτό; Τι πρέπει να μας προσφέρει μια ισχυρή διαπροσωπική σχέση; Λίγο πολύ θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές:

  • Να είμαστε η προτεραιότητα του συντρόφου μας έναντι παντός τρίτου όχι μόνο προσώπου αλλά και κατάστασης (πχ της εργασίας του)
  • Ο άλλος να είναι το πρόσωπο αναφοράς μας σε οτιδήποτε μας συμβαίνει καθημερινά
  • Δεν υπάρχει μεταξύ μας ανταγωνισμός. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του συντρόφου μας σαν να είναι δικές μας.
  • Ξέρουμε να μαλώνουμε. Δεν μας ενδιαφέρει τίνος η άποψη θα επικρατήσει. Αυτό που έχει σημασία στον καβγά είναι να ακούσουμε και να ακουστούμε και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να γίνουμε κατανοητοί ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.
  • Ακόμα και μετά από μια σφοδρή σύγκρουση δεν σιωπούμε ούτε φεύγουμε αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε.
  • Κάνουμε από κοινού σχέδια / όνειρα για το μέλλον.
  • Χτίζουμε τα δικά μας τελετουργικά και τα τηρούμε ευλαβικά. (πχ ο πρωινός καφές την Κυριακή ή τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μαζί)
  • Νιώθουμε καλά και όταν είμαστε χώρια από το σύντροφο μας. Δεν νιώθουμε ανασφάλεια και επιδιώκουμε να παίρνουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν.

Να θυμάστε ότι οι παραπάνω βασικές προϋποθέσεις για μια σταθερή και ισχυρή σχέση ισχύουν και για τα δύο μέλη. Εάν ο ένας από τους δύο έχει μεγαλύτερη “εξουσία” μέσα στη σχέση τότε η σχέση έχει ήδη υπονομευτεί. Εάν η σχέση σας δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά αυτό σημαίνει ότι θέλει δουλειά και από τους δύο για να επανέλθει η ισορροπία μέσα στο ζευγάρι. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε σας απασχολεί και να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις ώστε να επενδύσετε σε μια ισχυρή σχέση με μέλλον. Μπορούμε να στηρίξουμε τη σταθερότητα της σχέσης σας και μην ξεχνάτε πως η γνώση βοηθάει τα πάντα!