Εις μνήμην Βαγγέλη Γιακουμάκη…

Σαν σήμερα έφυγε άδικα αυτό το νέο παλικάρι με το μελαγχολικό πρόσωπο. Το νήμα της ζωής του έκοψαν μερικοί νταήδες συμφοιτητές του. Σαν ένα μικρό φόρο τιμής στη μνήμη του παιδιού που δεν πρόλαβε να κλείσει τα είκοσι του χρόνια, θα παραθέσω εδώ λίγες σκέψεις για το bullying.

Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε τον εκφοβισμό. Οι γονείς, το σχολικό προσωπικό και όσοι ενήλικες φροντίζουν παιδιά οφείλουν να έχουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Όλη η κοινωνία μας ευθύνεται για αυτό που συνέβη στο Βαγγέλη. Δεν το προλάβαμε. Ας μην επιτρέψουμε όμως να ξανασυμβεί σε άλλο παιδί. Παρακάτω μερικές ιδές για το τι μπορούμε να κάνουμε.

  • Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον εκφοβισμό. Μιλήστε για το τι είναι ο εκφοβισμός και πώς να τον αντιμετωπίσετε με ασφάλεια. Πείτε στα παιδιά ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτος από όπου κι αν προέρχεται. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά ξέρουν πώς να λάβουν βοήθεια.
  • Κρατήστε ανοιχτές τις διαύλους επικοινωνίας. Μιλήστε συχνά με τα παιδιά. Ακούστε τα προσεχτικά. Γνωρίστε τους φίλους τους, ρωτήστε για το σχολείο ή τη σχολή τους και κατανοήστε τις ανησυχίες τους.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν. Δραστηριότητες που τα ευχαριστούν, ενδιαφέροντα και χόμπι μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους, να τα βοηθήσουν να κάνουν φίλους και να τα προστατεύσουν από συμπεριφορές εκφοβισμού.
  • Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Φερθείτε στους άλλους με καλοσύνη και σεβασμό για να κάνουν το ίδιο και εκείνα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά με τα παιδιά σας. Όπως είδαμε κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει ζωές. Η έρευνα μας λέει ότι τα παιδιά πραγματικά αναζητούν συμβουλές και βοήθεια από γονείς και φροντιστές σε δύσκολες αποφάσεις. Μερικές φορές αφιερώνοντας 15 λεπτά την ημέρα μιλώντας, μπορείτε να καθησυχάσετε τα παιδιά, να τα κάνετε να νιώσουν οικεία και να συνδεθούν ουσιαστικά μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι όταν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, θα απευθυνθούν σε εσάς. Μην κάνετε επιθετικές ερωτήσεις και μην απαιτείται να σας μιλήσουν όταν εκείνα δεν έχουν διάθεση. Ξεκινήστε χαλαρές συζητήσεις για την καθημερινή ζωή και τα συναισθήματα με ερωτήσεις όπως αυτές:

  • Για πες μου ποιο ήταν το καλό ΄της ημέρας; Έγινε κάτι που σε έκανε να γελάσεις με τους φίλους σου; Έγινε κάτι άσχημο; ή κάτι που σε έκανε να στενοχωρηθείς;
  • Πώς ήταν η ώρα του μεσημεριανού γεύματος στο σχολείο σου; τι έφαγες σήμερα; Με ποιον κάθισες στο ίδιο τραπέζι; Για τι συζητήσατε σήμερα;
  • Πώς τα πε΄ρασες στη διαδρομή για το σχολείο; έγινε κάτι αξιοσημείωτο σήμερα στο σχολικό ή στο λεωφορείο;
  • Με ποιον συμμαθητή σου πέρασες πιο πολύ χρόνο σήμερα; ένιωσες απόμακρα με κάποιον άλλο;

Να θυμάστε πως η επικοινωνία με τα παιδιά δεν πρέπει να χάνεται ούτε για μία μέρα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας μιλούν με ειλικρίνεια και να νιώθουν πως είστε σύμμαχος τους σε οτιδήποτε αντιμετωπίζουν.