«Οι θυμωμένοι άνθρωποι έχουν συχνά θυμωμένες σχέσεις»
Με την πάροδο του χρόνου, και οι δύο σύντροφοι μπορεί να πέσουν σε ένα μοτίβο συνήθους θυμού. Αντί να παραμένετε μέσα στον κύκλο του θυμού, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μοιραστείτε ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου και να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα όταν προκύπτουν για να μη συσσωρεύονται.
Ο Dyer (2020) προτείνει τις ακόλουθες στρατηγικές:
- Κάντε ένα βήμα πίσω. Φανταστείτε κάποιον άλλο στην κατάστασή σας. Πώς θα τους συμβουλεύατε;
- Επαναπλαισίωση της κατάστασης. Όταν ο σύντροφός σας σας απογοητεύει (ίσως ξεχάσει για ακόμα μια φορά να περάσει από το σούπερ μάρκετ όπως είχατε συμφωνήσει), δοκιμάστε μια πιο συμπαθητική ερμηνεία. Αντί να κλιμακώσετε ένα λάθος σε κάτι πιο σοβαρό, δοκιμάστε να το επαναπλαισιώσετε. Εστιάστε στα γεγονότα και όχι σε μια άμεση, συναισθηματική αντίδραση.
- Χρησιμοποιήστε εποικοδομητική επικοινωνία. Δείξτε σεβασμό και ωριμότητα όταν μιλάτε με τον σύντροφό σας. Αυτό περιλαμβάνει:
- Να είστε ειλικρινής
- Να δώσετε στο άλλο άτομο χρόνο και ευκαιρία να μοιραστεί τις απόψεις του
- Να χρησιμοποιείτε πρώτο πρόσωπο («εγώ νιώθω») όταν μιλάτε για συναισθήματα
- Να είστε συμπονετικός
- Να συνεργάζεστε για να βρείτε μια λύση
- Αποφυγή προσβολών, φωνών, αβάσιμων κατηγοριών,
- Να μην αναμοχλεύετε το παρελθόν
- Και φυσικά να μην σαρκάζετε τον σύντροφο σας
- Αναζητήστε κατανόηση. Αντί να εστιάσετε στο να κερδίσετε το επιχείρημα ή να υποδείξετε ότι το άλλο άτομο αντιδρά υπερβολικά, στοχεύστε στην κατανόηση.
- Σχεδιάστε πώς θα γίνουν οι δύσκολες συζητήσεις. Καταγράψτε τα σημεία που πρέπει να καλύψετε και εξασκηθείτε στη συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων.
Αν προσπαθήσετε όλα τα παραπάνω και ο θυμός εξακολουθει΄ και αλλοιώνει τη σχέση σας με τον σύντροφο σας, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ζεύγους για να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας που βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α, 694 69 22 003.