After the Valentine’s Day: Δεν αρκεί μόνο η αγάπη…

Man holding woman hands. Original public domain image from Wikimedia Commons

Αρχικά να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους που γιόρταζαν χθες! Είτε πιστεύετε σε αυτή τη γιορτή είτε όχι, όσοι ασχολούμαστε με τη συμβουλευτική ζεύγους, προτείνουμε στους πελάτες μας να βρίσκουν λόγους να γιορτάζουν την αγάπη τους και τη σχέση τους.

Το άρθρο αυτό δεν το ανέβασα χθες για να μη σας χαλάσω το γιορτινό κλίμα μιας και όλο το διαδίκτυο είχε γεμίσει κατακόκκινες καρδούλες! Σήμερα, θα κάνω μια απόπειρα να καταγράψω τι άλλο απαιτείται σε μια σχέση για να εξασφαλίσει την μακροημέρευσή της, εκτός φυσικά από την αγάπη , η οποία είναι προαπαιτούμενο. Θα έχετε σαφώς όλοι παρατηρήσει την ευκολία με την οποία διαλύονται οι σχέσεις. Ο αριθμός των διαζυγίων όλο και αυξάνεται (στη χώρα μας αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περίπου το 49% των γάμων θα οδηγηθεί στο διαζύγιο) και αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά. Το να μπορεί κανείς να βιώνει την εμπειρία του έρωτα, το να αγαπά και να αγαπιέται, είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Γιατί λοιπόν η αγάπη δεν είναι από μόνη της αρκετή για να κρατήσει δύο συντρόφους μαζί;

Η απάντηση είναι πως δυστυχώς υπάρχουν κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορούν να ταράξουν μια σχέση και να την κλονίσουν σε τέτοιο βαθμό που μετά να είναι αναπόφευκτος ο χωρισμός.

Αυτές είναι: οι αποθαρρυντικές διαψεύσεις των προσδοκιών που είχαμε από το σύντροφο μας, οι ακραίες παρερμηνείες των πράξεων ή λεγομένων του και η αδύναμη έως ανύπαρκτη επικοινωνία. Η αγάπη από μόνη της σπάνια έχει το σθένος να αντισταθεί σε αυτές τις διαιρετικές δυνάμεις, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και τα υποπροϊόντα τους, η οργή και η δυσαρέσκεια. Αυτό που όλο και πιο συχνά ακούω από ζευγάρια είναι: δεν περνάω καλά. Τα ζευγάρια δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα να ανταπεξέλθουν στις απογοητεύσεις αυτές και ε΄τσι δυσανασχετούν. Ο σύζυγος που έως πριν λίγο καιρό ήταν εραστής, σύμμαχος και σύντροφος, θεωρείται τώρα ανταγωνιστής και το σπίτι από εστία μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Αν και η αγάπη είναι μία πανίσχυρη δύναμη που μπορεί να διατηρηθεί και μετά τη διάλυση μιας σχέσης, ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τη λήξη της. Δεν αποτελεί από μόνη της την ουσία της σχέσης. Η ουσία σχετίζεται με τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις αξίες που είναι καθοριστικά για την στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη της. Πιο συγκεκριμένα, τα προσωπικά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη θεμελίωση μιας ευτυχισμένης σχέσης είναι : η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η ευαισθησία, η δοτικότητα, η δεκτικότητα, η συμπόνοια, το ενδιαφέρον, η υπευθυνότητα και κυρίως το να έχουμε τον σύντροφο μας στη νούμερο ένα θέση των προτεραιοτήτων μας έναντι σε όλους τους περισπασμούς της καθημερινότητας. Ο σύζυγος μας πρέπει να είναι το πρόσωπο αναφοράς στην κάθε μας ημέρα. Όχι φυσικά, δεν είναι τέλεια η κάθε με΄ρα. Αλλά ακόμα και μια δύσκολη και κουραστική μέρα μαζί με το σύντροφο μας, είναι καλύτερη από ότι θα ήταν μια σχέση χωρίς εκείνον στη ζωή μας. Κάθε μέρα πρέπει να επιλέγει ο ένας τον άλλο. Κάθε μέρα πρέπει να κάνουν και οι δύο προσπάθεια για να μη χαθούν μέσα στις εργασιακές υποχρεώσεις ή από το γονεϊκό ρόλο. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Αν λοιπόν βρίσκεστε σε μια σχέση ζωής που αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι καιρός να αναλάβετε ευθύνη αλλά και δράση. Είτε μόνοι σας είτε με την αρωγή ενός εξειδικευμένου συμβούλου, είναι καιρός να συνεργαστείτε με το σύντροφο σας και να εξουδετερώσετε τη διαστρεβλωμένη επικοινωνία σας, ούτως ώστε να κάνετε τη σχέση σας ευχάριστη και ολοκληρωμένη.

Αξιολογήστε τη σχέση σας και έχετε πάντα κατά νου τους στόχους που έχετε από αυτήν καθώς και πώς θα μπορέσετε να τους πραγματοποιήσετε.

Παρακάτω παρατίθενται ως οδηγός οι στόχοι που σύμφωνα με τις μακρόχρονες μελέτες του Gotman Institute θεωρούνται οι πιο σημαντικοί για έναν ιδανικό γάμο:

  1. Αγωνιστείτε για τη σχέση σας! Εμπνεύστε την ασφάλεια στο σύντροφο σας, θεμελιώστε μεταξύ σας πίστη, σεβασμό και αφοσίωση. Ο σύντροφος σας είναι ο πιο οικείος σας άνθρωπος και έχει το δικαίωμα να βασίζεται πάνω σας όπως θα έκανε με έναν έμπιστο σύμμαχο, υπερασπιστή και προστάτη!
  2. Καλλιεργήστε τη στοργική, ευχάριστη πλευρά της σχέσης σας: ευαισθησία, ενδιαφέρον, κατανόηση και έκφραση τρυφερότητας και αγάπης. Η σχέση πρέπει να προσφέρει απολαύσεις στους δύο συντρόφους. Φροντίστε να μην αναλώνεστε και χάνεστε μέσα στη μέρα και να διαθέτετε καθημερινά έστω και λίγο αλλά ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον.
  3. Δυναμώστε τη σχέση! Αναπτύξτε ένα αίσθημα συνεργασίας, αφοσίωσης και συμβιβασμού. Εξασκήστε τις ικανότητες επικοινωνίας σας ώστε να μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις από κοινού είτε για μικρά ζητήματα της καθημερινότητας είτε για πιο σοβαρά προβλήματα και διενέξεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν στο συζυγικό βίο.

Μην ξεχνάτε πως και οι δύο σύντροφοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την βελτίωση της σχέσης. Για να προχωρήσετε μαζί πρέπει να μάθετε να ακούτε προσεκτικά και ενεργητικά το σύντροφο σας, να σταματήσετε να αλληλοκατηγορείστε και να μην παραλείπετε να εκφράζετε τα συναισθήματα σας κάθε μα κάθε ημέρα!