Η αδιάγνωστη ΔΕΠΥ στις γυναίκες

Η ΔΕΠΥ πολύ συχνά δεν διαγιγνώσκεται στις γυναίκες και αυτό δυσκολεύει πολύ τις ζωές τους. Η έγκυρη και ακριβής διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση για πολλές γυναίκες, των οποίων η ΔΕΠΥ συνήθως διαγιγνώσκεται εσφαλμένα. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο ότι η διαταραχή εμφανίζεται συχνά διαφορετικά στις γυναίκες και στους άνδρες — εκδηλώσεις που επηρεάζονται από τη βιολογία ή από τα κοινωνικά πρότυπα, μεταξύ άλλων παραγόντων. Τα τρέχοντα κλινικά κριτήρια δεν έχουν καθοριστεί για να λάβουν υπόψη αυτές τις διαφορές.

Τα συμπτώματα ΔΕΠΥ όπως βιώνονται από τα κορίτσια – και παρερμηνεύονται από τους περισσότερους.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΠΥ έχει πολύ περισσότερες από τις ευρείες κατηγορίες, ειδικά όταν εξετάζουμε το πώς εμφανίζεται στα κορίτσια. Κάτι τόσο απλό όσο το να βγάζετε τα πετσάκια των νυχιών σας ή να ξύνετε επίμονα το δέρμα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι ΔΕΠΥ!
Αφενός, υπάρχει το κοριτσάκι που μιλάει συνεχώς και το μυαλό του ονειροπολεί ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται. Αφετέρου, υπάρχει και το κορίτσι που δεν φαίνεται να προσέχει ποτέ στο μάθημα, αλλά που πάντα διαπρέπει σε κάθε εργασία και παίρνει υψηλότατους βαθμούς. Τα σημάδια υπάρχουν επίσης στη νεαρή γυναίκα που τα είχε όλα σε μία σειρά μέχρι που πέρασε στο πανεπιστήμιο και όλα άλλαξαν. Τώρα είναι επίμονα ανήσυχη, συγκρατημένη από τον φόβο της αποτυχίας και προσπαθεί να συνδυάσει ξανά όλα τα κομμάτια της ζωής της. Αυτά τα σημάδια της ΔΕΠΥ συχνά παρερμηνεύονται ως τεμπελιά, ανευθυνότητα, αγένεια ή άλλη αρνητική ιδιότητα. Είναι εύκολο να αποδοθεί η ετικέτα ΔΕΠΥ αν μιλάμε για ένα νεαρό αγόρι με πολλή ενέργεια. Στην τάξη, αναπηδά από τη θέση του, διακόπτει τον δάσκαλό του και αποσπά την προσοχή των συμμαθητών του – αυτός είναι ο «τέλειος» εκπρόσωπος της ΔΕΠΥ. Και το DSM-5 (To Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) θα ευθυγραμμίσει σαφώς αυτά τα σημεία και συμπτώματα με μια διάγνωση ΔΕΠΥ για αυτόν. Ωστόσο, αυτό το στερεότυπο αγόρι δεν αντιπροσωπεύει κάθε άτομο με ΔΕΠΥ ή την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους τα συμπτώματά της εμφανίζονται και επηρεάζουν τα άτομα. Αυτό το αρχέτυπο σίγουρα δεν είναι ο τρόπος που παρατηρείται συχνά η ΔΕΠΥ στα κορίτσια. Ενώ η έρευνα για κορίτσια και γυναίκες με ΔΕΠΥ εξακολουθεί να λείπει, γνωρίζουμε ότι τα κορίτσια δεν είναι συχνά υπερκινητικά ή παρορμητικά – δύο από τις τρεις κατηγορίες συμπτωμάτων για τη ΔΕΠΥ που περιλαμβάνονται στο DSM-5. Αντίθετα, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα στην τρίτη κατηγορία: απροσεξία και δυσκολία συγκέντρωσης.

Πώς η αδιάγνωστη ΔΕΠΥ επηρεάζει τις ζωές των γυναικών Πολλά κορίτσια που εν αγνοία τους παλεύουν με αυτή τη διαταραχή εσωτερικεύουν τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται. Καθώς οι επικρίσεις συσσωρεύονται, η αυτοεκτίμησή τους πέφτει κατακόρυφα. Αρχίζουν να νιώθουν ντροπή και σύγχυση και αμφισβητούν την ικανότητά τους να χειρίζονται φαινομενικά απλές πτυχές της ζωής.
Δυσκολία στην εκπαίδευση και την καριέρα. Τα κορίτσια και οι γυναίκες με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο σχολείο και στο χώρο εργασίας. Αν και δεν αναστατώνουν τους άλλους, οι δικές τους δυσκολίες με την εστίαση μπορεί να τους εμποδίσουν να κάνουν πράγματα. Συχνά θα παλεύουν σιωπηλά με αυτά τα ζητήματα, ακόμη και όταν μένουν πίσω.

Προβλήματα στις σχέσεις. Η ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσκολίες σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα μπορεί να μιλούν ακατάσχετα ή να διακόπτουν συχνά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενοχλώντας άθελά τους τη ροή της συζήτησης. Στη συνέχεια, υπάρχει ο πραγματικός αντίκτυπος της ΔΕΠΥ στις ερωτικές σχέσεις. Η γυναίκα με μη διαγνωσμένη ΔΕΠ-Υ παρουσιάζει συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε συνδυασμό με τη χρόνια ντροπή που τη βαραίνει, την οδηγούν σε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας και διαταραχές. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί το άγχος, οι διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και οι αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές είναι τόσο κοινές σε αυτήν την ομάδα. Μέχρι να γίνει η διάγνωση, η ασθενής έχει πιθανώς εμφανή συμπτώματα μιας από αυτές τις συννοσηρές καταστάσεις για χρόνια. Τα σωστά εργαλεία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μιας γυναίκας. Αν πιστεύεις πως ίσως ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και παρουσιάζεις παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω, ζήτα βοήθεια άμεσα. Η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο με τη σωστή καθοδήγηση.

Επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο 694 69 22 003. Το γραφείο μας βρίσκεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, Ολυμπίων 2Α και Αρχελάου.